Súostrovie Madeira, prírodný raj na Zemi

2012-08-30 10:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Každý návštevník súostrovia Madeira vám o tomto mieste povie len zopár slov, no väčšinou to budú superlatívy. Čo vám môžu Madeira a Porto Santo, jediné obývané ostrovy, ponúknuť? Oázu zelene v atlantickom oceáne a maličký priestor, na ktorom sa rozprestierajú krásy tohto súostrovia. Naplánujte si dovolenku s pomocou podrobných sprievodcov a objavíte zaujímavosti a krásy tohto miesta.



Jednou z veľkých výhod ostrovov je, že kdekoľvek vkročíte do oceánu, nikdy nie je príliš ďaleko. Pár dní môžete stráviť skúmaním pobrežia a majestátnych útesov, kamenných pláží a prírodných skalných tôní, ktoré sú dôkazom toho, že ostrov má sopečný pôvod alebo sadnite na trajekt a odvezte sa na Porto Santo, ostrov plný zlatých pláží.

 

Madeira a Porto Santo vás očaria

Ak hľadáte kokosové orechy, piesočnaté pláže, nájdete ich, avšak o pár kilometrov ďalej od Madeiry, na ostrove Porto Santo, kam premáva trajekt, ktorý zdolá vzdialenosť 72 km za hodinu a pol. Klenotom tohto ostrova je 9 km dlhá pláž, ktorá vám vynahradí prostredie na Madeire, na ktorej typickú pláž nenájdete.

Záruka, ktorú vám ponúka tento ostrov, spočíva v najčistejšej vode a upokojujúcej atmosfére, napríklad pláž Calhau da Lapa, nachádza sa v Campanario a je skrytá na dne strmého svahu, preto ak sa rozhodnete nasledovať ťažké cesty, odmenou pre vás bude kryštáľová pláž a teda odporúčame použiť pohodlné topánky, nie sandále. Táto pláž nie je rajom na zemi, aspoň nie pre tých, ktorí potrebujú luxus, lehátka, slnečníky a kokteil v ruke, ale ak preferujete pokoj, knihu a relax, táto pláž je pre vás ideálna.

 

Prírodná rezervácia takmer na celej Madeire

Madeira nikdy nemala spojenie s pevninou a 630 km od afrického pobrežia leží zoskupenie ostrovov plných rastlín a zvierat. Motýle, netopiere, plazy, hmyz, jašterice a pavúky. Určite si nenechajte ujsť prírodný park Parque Natural da Madeira, ide o veľkú biologickú rezerváciu s unikátnou endemickou flórou a faunou. Tento park bol vytvorený už v roku 1982 na ochranu prírodného dedičstva súostrovia. Obsahuje množstvo celosvetovo ohrozených druhov a zahŕňa takmer dve tretiny z územia ostrova Madeira.

Čo môžete zažiť na tomto kúsku raja, ktorý sa menovo považuje za súčasť Portugalska, sú určite delfíny, či už ich chcete pozorovať alebo sa s nimi dokonca kúpať. Toto miesto má svoju tradíciu aj v potápaní a Atlantický oceán vraj stojí za to vidieť. A na záver nemôžeme zabudnúť aj na malé občerstvenie. Na ostrove Madeira sa vo veľkej miere traduje sladké víno, ktoré vám ponúknu na každom kroku na privítanie, občerstviť sa môžete rôznymi druhmi rýb a odrôd ovocia, ako je napríklad jablkobanán a iné druhy. Tak teda vitajte a dobrú chuť, toto je súostrovie Madeira.

 

Zdroj/autor: madeira-web.com, wikipedia, Lenka Halamová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa