Sardínia – Raj v srdci Stredozemného mora objavíte bez problémov aj vy

2015-05-29 08:00:00 |   |    | 

Taliansky ostrov Sardínia – raj v srdci Stredozemného mora vystihuje predovšetkým slnečné pobrežie, biele piesočné pláže, ale aj mýtické nuragy. Ak k tomu pridáme historický a kultúrny rozmer, dostaneme dokonalú symbiózu.



 

Ostrov sa rozprestiera na ploche 24-tisíc kilometrov štvorcových a hlavným mestom je Cagliari. Na  pohyb po ostrove odporúčame prenajať si auto na niekoľko dní (závisí od vášho finančného rozpočtu) – najlepšie spravíte, ak urobíte rezerváciu ešte z domu. Taktiež odporúčame voliť dôveryhodnú požičovňu s dobrými referenciami. 

 

Kontroverzné nuragy

 

Spomínané nuragy sú neodmysliteľnou súčasťou Sicílie. Ide o stavby kruhovitého tvaru z kameňov (najmä žuly), ktoré sú rozostavané v rôznych častiach ostrova. Niektoré stoja samostatne, iné sú zoradené popri sebe. Predpokladá sa, že v minulosti slúžili ako strážne veže a na Sardínii ich možno nájsť cez 7-tisíc. Aký je ich vek? 3,5-tisíc rokov. Doteraz nie je jasné, na čo vlastne nuragy slúžili.

Avšak, aj samotná nuragská kultúra, ktorá prebývala na ostrove v období od 19. - 8. storočia pred Kristom, je pre archeológov ťažkým orieškom. Nezachovali sa žiadne artefakty, ktoré by aspoň sčasti priblížili ako títo ľudia žili. Ktoré nuragy stoja za zmienku? Najznámejší je Su Nuraxi, ktorý bol v roku 1997 zapísaný do UNESCO a patrí k najvyhľadávanejším.

K mnohým sa dostať bez problémov, niektoré bývajú ohraničené plotom, iné nie.

 

Hľadáte miesto na dovolenku? Slováci objavujú stále populárnejšiu Korziku, kde more a príroda pripomínajú tropický raj

 

Kde sa slniť?

 

Hovorí sa, že Sardínia škaredé pláže ani nemá, minimálne nie na juhu. Tam nemožno vynechať piesočnú pláž pri meste Chia. Má niečo cez pol kilometra, no dostane vás čistým pieskom a pokojnejším morom. Z pláže je výhľad na dominantu na  kopci – starobylú vežu Torre Chia. Za zmienku tiež stoja pláže na polostrove Capo Figari, kde budete mať pokoj od ďalších turistov či dovolenkujúcich.

Záliv Golfo di Orosei vás zasa upúta na východe Sardínie – letovisko Cala Gonone ponúka množstvo pláží a na ktorej zostanete, rozhodnete vy sami.

 

V Stredozemnom mori je veľa možností: Kolíska talianskej mafie – Sicília a jej veľké tromfy, ktoré vás dostanú

 

Alghero, Bosa i pobrežná jaskyňa

 

Nevynechajte očarujúce sardínske miesta Alghero a Bosa vzdialené od seba asi 50 kilometrov. Kým Alghero nadchne historickým nábojom a katalánskou minulosťou, Bosa je zasa romantickým miestom, kde to žije tradíciami.

V Alghero možno vidieť aj pobrežnú jaskyňu (Grotte di Nettuno) – dostať sa k nej z pobrežia však vyžaduje aj kus fyzickej kondície – 600 schodov tam a potom naspäť... Stojí to však za to!

Nezabudnite, že od 13-tej do 19-tej hodiny Taliani siestujú, a tak sú všetky múzeá či reštaurácie pozatvárané. Kaviarne či fast-foody sú však otvorené, čiže priestor na kávu alebo rýchly olovrant si môžete dopriať aj počas popoludňajších hodín.

Sardínčania si ctia hodnoty, tradície a na svoje zvyky sú patrične hrdí. Pre milovníkov histórie, archeológie i nedotknutej prírody je práve tento taliansky ostrov dokonalou voľbou.

Zdroj: Zahr., Vincent

 

V Taliansku môžete navšetíviť aj tieto miesta:

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
3.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa