Bali, ostrov bohov

2013-02-16 10:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Bali, nazývané tiež "Ostrov bohov", je súčasťou päť tisíc kilometrov dlhého reťazca indonézskeho súostrovia, ktoré tvorí viac ako sedemdesiattisíc ostrovov.



Bali je najzápadnejší ostrov z Malých Sund, ktorý leží medzi Jávou (ktorá je od Bali vzdialená 3,2 km) na západe a Lombokom na východe.

Hlavným a najväčším mestom ostrova je polmiliónový Denpasar ležiaci na juhu ostrova. Ostrov sa skladá zo siedmich provincií: Badung, Bangla, Buleleng, Denpasar (mesto), Gianyar, Jembrana, Karangasem, Klungkung, Tabanan a mesta Kota. Ostrov Bali má na šírku asi 153 km a na dĺžku cca 112 km, rozlohu 5 632 km².

Najvyššou horou krajiny je aktívny vulkán Mount Agung s nadmorskou výškou 3 142 mnm, ktorý naposledy vybuchol v roku 1963. Nachádza sa tu taktiež vulkán Mount Batur, ktorý je stále aktívny (asi pred 30 tisíc rokmi tu nastal jeden z najväčších vulkanických výbuchov na Zemi). 

Na juhu je krajina rovinatá s množstvom sezónnych riek. Celé pobrežie ostrova Bali obmýva Indický oceán. Pláže na juhu ostrova sú bielozlatistej farby, v ostatných častiach sú zväčša šedočiernej farby z vulkanickej činnosti.

Na Bali sa nachádza veľa zaujímavostí. Chrám Tanah Lot bol údajne založený potulným hinduistickým kňazom Nirartha, ktorý meditoval tak silno, že zhodil časť skaly do mora, a tak vznikol "ostrov" Tanah Lot.

Na strmom útese najjužnejšej časti (ktorý je podľa legendy skamenená loď bohyne morí a jazier Dewi Danu) sa nachádza jeden zo šiestich najposvätnejších hinduistických chrámov - kráľovský chrám Uluwatu (opičí chrám) postavený v roku 976. Alebo jazero Bratan, na brehu ktorého sa nachádza chrám Ulun Dan. Na ostrove sa nachádzajú taktiež prekrásne zelené ryžové polia (Ubud) alebo ohromujúca príroda a mnoho iných užasných miest, ktoré sa oplatí vidieť.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa