Údolie Kašmíru ponúka lyžovačku, golf aj prírodné dedičstvo

2012-05-18 16:00:00 |   |    | 

TIBET- Kašmír je preslávený hlbokými údoliami, príťažlivo namiešanej zelenej farby, ktoré sú dokonalým spôsobom umiestnené medzi mohutnými ľadovými vrcholmi Himalájí. Šumenie riek, žblnkot potokov a pokoj plynúci z modrastých jazier dotvára malebnú atmosféru zasnežených kopcov a zakvitnutých lúk.



Predmetom obdivu domácich, ale aj odvážnejších zahraničných turistov je pestré zloženie fauny a flóry. Kašmírska príroda je domovom snežného leoparda, himalájskeho čierneho medveďa, tibetských antilop, horských kôz a najrozmanitejšieho vtáctva.

Rovnako neopísateľné je bohatstvo rastlinného sveta. V Kašmíre nesmie chýbať národný strom Indie „Chinar“. Pomerne bežnými zástupcami flóry sú javory, gaštany, jedle, borovice a brezy. Pestrú paletu rastlinstva Kašmíru dotvárajú mandľovníky, orechy, vŕby, liečivé byliny a kvitnúce rastliny.

Kašmír je domovom usilovných a vynaliezavých ľudí, ktorým prácu spríjemňuje príjemné podnebie. Plávajúce záhrady a originálne obytné loďky na jazere Dal, typické kašmírske šatky zhotovené v dedinských dielničkách, pestrofarebné látky, nápadité hodvábne koberčeky i kvalitný nábytok nájdete iba v Kašmíre.

Pestované ovocie a zelenina sú charakteristické neopísateľnou chuťou a vábivou arómou. Liečivé bylinky a koreniny voňajú úrodnou pôdou, v ktorej rastú.

Skvelé podmienky na lyžovanie, golf a výhľad z lanovky ponúka malebná dedinka Gulmarg. Jedným z popredných centier turistického ruchu je západne položené mesto Srinagar, ktoré láka povestnými kašmírskymi záhradami, ale aj viacerými mešitami. Ideálne podmienky na rybolov, jazdu na koni a prechádzky v prírode, to je Pahalgam.

Bohaté kultúrne dedičstvo Kašmíru je zhmotnené v pútnických miestach, ktoré predstavujú chrámy, mešity, svätyne a kláštory. Azda najdôležitejším miestom hinduistov v Kašmíre je Mata Vaishno Devi, ktoré leží v nadmorskej výške 5 300 metrov.

Bohužiaľ, Kašmíru na dokonalosti výrazne uberá dlhodobo nepriaznivá politická a bezpečnostná situácia, ktorá je od roku 1947 bludným kruhom. Dôvodov je viacero. Najpodstatnejším z nich je práve poloha Kašmíru, pretože je križovatkou medzi Tibetom, Pakistanom, Čínou a Indiou.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: flickr.com, Cajie, shahbasharat, Jarjan, sabamonin

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa