Zelený Budha pulzujúceho mesta

2012-05-13 11:00:00 |   |    | 

THAJSKO- Najuctievanejší chrám Thajska nájdete na území Kráľovského paláca v hlavnom meste. K soške, po ktorej je chrám pomenovaný, má prístup len thajský kráľ, ktorý je poverený vykonávať náboženské obrady.



Prvý dojem nemusí byť pravdivý. Pri hlavnom meste Thajska to platí niekoľkonásobne. Vysoké teploty, neprestajne zohrievajúce už i tak veľmi prehriaty vzduch, do neba siahajúce výškové budovy, kolabujúca doprava a zhýralý nočný život - aj takto sa môže javiť kozmopolitné thajské mesto.

Neresti Bangkoku svojou dokonalosťou stierajú unikátne historické pamiatky, ktoré odrážajú originálnu kultúru Thajčanov. Centrom pozornosti je Chrám smaragdového Budhu, ktorý je známy ako Wat Phra Kaew.

Chrám smaragdového Budhu sa nachádza v historickej časti mesta. Bol dostavaný v roku 1784 za vlády panovníka Rama I. Svätyňa si zachovala pôvodný vzhľad, avšak kráľovi nástupníci sa neubránili malým vylepšeniam.

Chrám charakterizuje strecha z farebných leštených dlaždičiek. Jednotlivé stĺpy sú z mramoru, ktorý tvorí dokonalú mozaiku. Wat Phra Kaew je pod drobnohľadom dvoch mýtických obrov, ktorí dosahujú výšku 5 metrov.

Chrám je zdobený množstvom zlata, drahokamov a lesklých kovov. Predstavuje dokonalé miesto pre sochu meditujúceho smaragdového Budhu, v pozícii Virasana, ktorá je vysoká 66 centimetrov.

Vzácna podobizeň Budhu vznikla niekedy v období 15. storočia. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že je umeleckým dielom vytesaným z jedného kusu vzácneho nefritu. Drahokam pre smaragdového Budhu nebol vybraný náhodne, pretože zelený jadeit symbolizuje múdrosť, ktorú budhisti získavajú počas meditácie.

Socha sa nachádza na vysokom zlatom oltári. Podstavec sochy sa nesie v znamení vyobrazenia symbolov thajskej mytológie a budhizmu. So sochou smie narábať iba samotný kráľ. Trikrát do roka sa v Bangkoku konajú rituály, pri ktorých odievajú Budhu do nového šatu. Sezónne kostýmy sú prispôsobené jari, letu a obdobiu dažďov. Steny chrámu zachytávajú udalosti zo života Budhu.

 

Zdroj/autor: Miroslava Miková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa