Kapitolský kopec, politické centrum USA

2012-04-06 11:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Najprestížnejšia lokalita v hlavnom meste Spojených štátov zastrešuje politiku aj umenie.



Kapitolský kopec nájdete v historickom centre Washingtonu, D.C. Rozloha štátneho majetku je približne 1,9 kilometra štvorcového a z toho 1,6 kilometra štvorcového pokrývajú budovy.

Medzi ne patrí Kapitol, budova Najvyššieho súdu, Kongresová knižnica, Botanická záhrada a priľahlé pozemky. Kapitolský kopec sa nachádza blízko parku National Mall. V okolí sa ale nachádzajú aj čisto obytné štvrte, ktorých domy sú zaradené do zoznamu amerických historických budov.

Najznámejšou budovou v oblasti je Kapitol. Základný kameň položil v roku 1793 prezident Washington a v roku 1800 sa v ňom prvýkrát stretol americký kongres. Pôvodným návrhárom bol Dr. William Thorton, no počas rokov sa pri projekte vystriedalo viacero architektov a návrhárov.

Kapitol je miestom, kde sa stretávajú dve komory amerického kongresu - Senát a Snemovňa reprezentantov. Známy je aj svojou umeleckou hodnotou. Najvýraznejšou časťou je rotunda, ktorá má priemer 29,3 metra. Zvnútra je na nej namaľovaná freska talianskym umelcom.

Dnes sa na Kapitolskom kopci (pod zemou) nachádza turistické centrum Capitol Visitor Center, ktoré umožňuje vstup do Kapitolu a poskytuje všetky potrebné informácie.

 

Zdroj/autor: aoc.gov, visitthecapitol.gov, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa