Piton de la Fournaise- francúzska sopka v Indickom oceáne

2012-05-23 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - názov v preklade znamená ohnivý vrch. Piton de la Fournaise je stále aktívny a pri prelete nad kotlom je možné pozorovať bublajúcu magmu.



Sopka Piton de la Fournaise sa nachádza na juhovýchodnom cípe ostrova Réunion (patrí pod Francúzsko) v Indickom oceáne. Spolu so sopkou Kilaueou na Havaji patrí medzi jedny z najaktívnejších a aj najnavštevovanejších. 

Piton de la Fournaise je klasický štítový vulkán z bazaltových hornín. Sopečná aktivita na ostrove začala približne pred 530 tisíc rokmi a od roku 1640, kedy sa začali výbuchy zaznamenávať, bolo pozorovaných okolo 180 erupcií. Sopka dosahuje výšky 2 631 metrov nad morom a skladá sa z hlavného kotla a viacerých menších v okolí. Jej aktivita sa prelína s aktivitou staršieho vulkánu, ktorý stojí nablízku, Piton des Neiges. Láva zo sopky steká aj do mora, kde za prudkého syčania vytvára sopečnú horninu. Tá spôsobuje, že piesok na niektorých plážach je zelený.

Stále aktívna sopka láka turistov na neuveriteľné divadlo v podobe žeravej horniny, ktorá deň čo deň buble a vytryskuje von.

Zdroj/ autor: volcanodiscovery.com, reunionisland.net, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa