Veľká koralová bariéra - živý tvor, ktorého vidno aj z vesmíru

2012-10-01 12:30:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Jediný živý tvor, ktorého vidno aj z vesmíru. Veľká koralová bariéra, po anglicky Great Barrier Reef, je najväčšia sústava koralových útesov a lagún na svete.



Bariéra sa nachádza na severovýchodnom pobreží Austrálie, v Koralovom mori. Ak berieme do úvahy rozmanitosť fauny a flóry, je to asi najbohatšia oblasť sveta.

Bariéra je dlhá okolo 3 tisíc kilometrov a tiahne sa takmer po celom pobreží štátu Queensland. Od neho je vzdialená od 15 do 150 kilometrov. Skladá sa z 2 900 individuálnych koralových útesov rôznych veľkostí, ktoré spolu pokrývajú viac ako 20 tisíc kilometrov štvorcových.

Nájdete tu viac ako 600 ostrovov, z ktorých sú niektoré zalesnené a je na nich zdroj pitnej vody. Za milióny rokov sa tu usadilo viac ako 1 500 druhov rýb, 360 druhov koralov, 5 tisíc druhov mäkkýšov a 175 druhov vtákov.

3 tisíc kilometrov štvorcových je pokrytých riasami, ktoré sú nevyhnutné pre koraly a ostatné morské živočíchy. Unikátnymi sú vodné cicavce ako delfíny, hoci najvzácnejšími sú dugongy - morské kravy. Hniezdia tu aj takmer vyhynuté druhy veľkých korytnačiek. 

Veľká koralová bariéra bola zapísaná na Zoznam biosférických rezervácií UNESCO.

 

Zdroj/autor: whc.unesco.org, gbrmpa.gov.au, greatbarrierreef.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa