Markézske ostrovy: doposiaľ neobjavený raj

2013-10-28 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKA POLYNÉZIA - Raj, ktorý turisti ešte neobjavili. Markézske ostrovy sa nachádzajú vo Francúzskej Polynézii. Je to vulkanické súostrovie, ktoré nájdete asi 1 600 kilometrov od ostrovov Tahiti. Názov pôvodných obyvateľov, ktorí pravdepodobne priplávali zo západnej Polynézie, je Te Henua Enanai, čo v preklade znamená Zem ľudí.



Prvým Európanom, ktorý objavil Markézy, bol Španiel Alvaro de Mendana v roku 1595. Príchod Európanov spôsobil na markézskej populácii značné škody, pre boje a choroby umierali po tisíckach. Z pôvodných asi 80 tisíc ich ostalo v roku 1923 len okolo 2 tisíc. Od roku 1843 patria ostrovy medzi zámorské územia Francúzska.

Súostrovie sa skladá z 12 ostrovov, ktoré sú rozdelené na južné a severné. Južné ostrovy sa sústreďujú okolo väčšieho ostrova Hiva Oa a severné okolo hlavného ostrova Nuka Hiva. Celková rozloha ostrovov je 1 243 kilometrov štvorcových.

Hlavným mestom je Taiohae nachádzajúce sa na ostrove Nuka Hiva. Ostrovy sú malebné a z väčšej časti nedotknuté turistickým ruchom. Na ostrovoch sa nachádza množstvo strmých kopcov a dramatických scenérií. Najvyšší bod je vo výške 1 260 metrov nad morom. Podnebie je ovplyvňované cyklónami a fenoménom nazývaným „el niño“.

 

Zdroj/autor: pacificislandtravel.com, tribalsite.com, worldatlas.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa