Púšť Atacama: miesto, kde prší raz za 10 rokov

2013-05-31 12:00:00 |   |    | 

CHILE - Najsuchšie miesto na svete sa paradoxne nachádza pri oceáne. Vlaha, ktorá by automaticky mala z vody prichádzať, sa vplyvom zemskej rotácie a vetrov vracia späť nad hladinu a púšť sa tak stáva stále suchšou.



Púšť Atacama sa nachádza na severe Chile. Je z oboch strán uväznená, z východu ju ohraničujú Andy a zo západu Tichý oceán. Dá sa povedať, že Atacama je jediným miestom na Zemi, kde takmer vôbec neprší. Tisícky kilometrov piesku pokropí dážď niekedy len raz za 10 rokov a aj to len zopár kvapkami.

Neuveriteľné sucho spôsobujú Humboldtov prúd a vetry, ktoré vejú od mora. Vlhkosť, ktorá prúdi od mora, sa však nad vyprahnutou krajinou takmer okamžite vyparí. Po okrajoch púšte sa nachádzajú pampy (náhorné plošiny) a rieky. Podľa nálezov sa zistilo, že Atacama bola kedysi pod morom.

Atacama sa tiahne asi tisíc kilometrov po pobreží Tichého oceánu. Má niektoré klasické črty púšte ako veľký teplotný rozdiel medzi dňom a nocou. V noci teploty klesajú aj na bod mrazu, zatiaľ čo cez deň sa vyšplhajú až na 50 stupňov Celzia. No aj napriek nehostinným podmienkam tu žijú ľudia, ktorí obývajú oblasti bohaté na nerastné suroviny.

V okolí niektorých zdrojov vody sa vytvorili malé zelené územia, na ktorých rastie zopár druhov kaktusov. Keďže sa púšť na niektorých miestach nachádza aj vo vysokých nadmorských výškach, sú tu rôzne zóny, v ktorých sa darí aj iným druhom rastlín a zvieratám. Nachádza sa tu aj prírodná rezervácia Los Flamencos, ktorá pokrýva územia od najsuchších častí púšte až po najvyššie končiare Ánd. Medzi ďalšie divy patria najvyššie položené gejzíre na svete.

 

Zdroj/autor: profesorenlinea.cl, clinamen.cl, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa