Lake District: inšpirácia romantických básnikov

2013-05-26 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Oblasť v Británii, ktorá inšpirovala najväčších britských básnikov k ich vrcholným dielam. Lake District, v preklade Jazerná oblasť, sa nachádza na severozápadnom pobreží Veľkej Británie. Je to obľúbené turistické miesto, ktoré ročne navštevujú milióny ľudí. Hľadajú tu odpočinok v prekrásnom okolí a načerpávajú nové sily.



Lake District patrí pod Národný park Lake District. Ten nájdete v hornatej oblasti okresu Cumbria. Založený bol v roku 1951, aby ochránil okolité prostredie a poskytol priestor na rekreáciu. Najväčšou zaujímavosťou Lake District je jeho história prepojená s britskými básnikmi 19. storočia.

Romantickí velikáni, ako Wordsworth a Coleridge, sa tu uchýlili, aby našli inšpiráciu v malebnom prostredí. Poeti, ktorí tu pôsobili, sa pomenovali Lake poets, jazerní básnici.

Národný park sa rozkladá na území 2 292 kilometrov štvorcových. Poskytuje priestory na bývanie, dovolenky aj zájazdy. V rámci parku sa nachádza vyše 14 tisíc archeologických predmetov a pamiatok a 275 historických pomníkov. 23 dedín a mestečiek je pre ich tradičný vzhľad zaradených do oblasti, ktorá je chránená správou parku. Územie získalo svoje meno podľa jazier, ktoré sa tu behom miliónov rokov vytvorili.

Zaujímavosťou je, že v Lake District je len jedno oficiálne jazero, Bassenthwaite Lake, všetky ostatné majú pomenovania „mere“ - rybník alebo „water“ - voda. V parku nájdete aj dve britské (keď rátame len Anglicko a Wales) „naj“ - najhlbšie jazero, Wastwater, s hĺbkou 74 metrov a najdlhšie jazero, Windermere, ktoré je dlhé skoro 17 kilometrov.

 

Zdroj/autor: lakedistrict.gov.uk, golakes.co.uk, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa