Anjelský hrad v Ríme

2013-01-05 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Na vrchole hradu stojí socha anjela, ktorý schováva svoj meč. Postaviť ju dal pápež Gregor Veľký, ktorý uvidel na vrchole budovy stáť anjela a predpovedal tým koniec morovej epidémie.



Anjelský hrad, po taliansky Castel Sant'Angelo, sa nachádza na brehu talianskej rieky Tiber v Ríme. Je to pozoruhodná stavba, ktorá od svojho postavenia zažila kadečo.

Pôvodne bol hrad postavený cisárom Hadriánom ako mauzóleum. S výstavbou sa začalo v roku 123 nášho letopočtu a práce boli dokončené v roku 139. Počas rokov slúžil hrad mnohým účelom, ako pápežská rezidencia, súčasť mestských opevnení alebo väznica a barak. Dnes je v hrade národné múzeum.

Mauzóleum malo štvorcovú základňu a na nej bol postavený valec s priemerom 64 metrov. Na vrchole sa nachádzala Hadriánova socha. Keď bolo mauzóleum zaradené medzi opevnenie, získalo svoju dnešnú podobu a stalo sa pevnosťou. Tá bola s mestom prepojená Anjelským mostom a pod zemou z hradu viedla tajná chodba, Passetto di Borgo, ktorá slúžila pápežom na bezpečný únik z Vatikánu. Budova má viacero poschodí, ktoré sú prepojené pôvodnou špirálovou chodbou.

 

Zdroj/autor: rome-guide.itm, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa