Piazza del Duomo- centrum Florencie

2012-04-27 20:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Námestie, na ktorom stoja jedny z najzaujímavejších budov Florencie.



Piazza del Duomo sa nachádza v talianskej Florencii. Je to námestie, kam prúdia davy turistov, aby mohli obdivovať krásy mesta. Nájdete tu tri veľmi dôležité budovy, katedrálu, krstiteľnicu a zvonicu, ktoré tvoria náboženské srdce Florencie. Budovy sú pomaľované červeno-zeleno-bielymi ornamentmi, ktoré upútajú pohľad každého.

Duomo, alebo Cattedrale di Santa Maria del Fiore, je prekrásnou ukážkou prepojenia tradičnej florentskej gotiky a renesancie. Základný kameň bolo položený v roku 1296. Budovu navrhol architekt Arnolfo di Cambio. Stavba trvala 170 rokov, pričom len namaľovať fresku Posledného súdu trvalo 7 rokov. Pôvodná vonkajšia fasáda nebola nikdy dokončená a svoj dnešný vzhľad získala bazilika až koncom 19. storočia.

Zvonica, známa aj ako Campanile di Giotto, je pomenovaná po architektovi, ktorý ju navrhol. Má 84 metrov a 414 schodov. Zdobená je biblickými reliéfmi a 16 sochami, ktorých originály sú dnes uložené v múzeu.

Krstiteľnica sv. Jána je jednou z najstarších budov vo Florencii a miestom, kde boli krstení ako vládcovia tak aj mešťania. Zaujímavosťou krstiteľnice su bronzové dvere, ktoré vytvoril Lorenzo Ghiberti. Severné dvere zobrazujú život Ježiša Krista a východné desať výjavov zo Starého zákona.

Zdroj/ autor: topsightseeing.com, free-city-guides.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa