Francúzsky Panteón ukrýva vedcov aj básnikov.

2012-04-29 17:00:00 |   |    | 

Pamiatka, ktorú by ste zrejme hľadali v Ríme, ale bolo by to márne.



Francúzsky Panteón sa nachádza v parížskej latinskej štvrti. Z kopca Sainte-Geneviève má výhľad takmer na celý Paríž. Pôvodne bol bazilikou, no neskôr sa stal pohrebným miestom mnohých významných Francúzov.

Za jeho výstavbou stála záhadná choroba francúzskeho kráľa Ľudovíta XV., ktorý za svoje vyliečenie sľúbil patrónke mesta, Sv. Geneviève, opravu zničeného kostola. A tak sa aj stalo, v roku 1758 sa začalo s prácami. Hlavným architektom bol Jacques-Germain Soufflot, ktorý sa však dostavania nedožil. Práce boli ukončené v roku 1791 počas Francúzskej revolúcie, keď sa z kostola stalo mauzóleum.

Soufflot vo svojej stavbe spojil prvky neoklasicizmu a gotiky. Rozmery budovy sú 110 metrov na dĺžku, 84 metrov na šírku a 83 metrov na výšku. Portiko pred vchodom pripomína rímsky Panteón a dóm nesie prvky Katedrály sv. Pavla v Londýne.

V roku 1851 sem francúzsky fyzik, Léon Foucault, umeistnil Foucaultovo kyvadlo, ako súčasť experimentu, ktorý dokazoval rotáciu zeme. Ďalšou zaujímavosťou Panteónu je krypta, ktorá ukrýva pozostatky francúzskych velikánov. Ležia tu Voltaire, Victor Hugo, Jean-Jacques Rousseau, Emile Zola, René Descartes alebo Marie Curie.

Zdroj/ autor: pantheonparis.com, sacred-cestinations.com, aviewoncities. com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa