Piazza Navona- námestie plné fontán

2012-04-29 12:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Dokonale harmonické námestie ukryté v uličkách Ríma.



Piazza Navona sa nachádza v centre Ríma a je námestím, kde sa skĺbili jednoduché talianske prvky spolu s veľkolepými dielami majstrov sochárov.

Námestie stojí na mieste, kde v roku 89 nášho letopočtu postavil cisár Domicián štadión. Územie, na ktorom sa oválny štadión rozprestieral, bolo kedysi väčšie ako samotné Koloseum. Nazýval sa Circus Agonalis, čo v preklade znamená súťažná aréna. Predpokladá sa, že slovo navona pochádza práve zo slova agonalis.

V 15. storočí bol štadión zbúraný a na jeho mieste bolo postavené námestie. Pápež Inocent X. dal námestie kompletne prerobiť. V roku 1670 tu dokončili stavbu barokového kostola Sant'Agnese in Agone, ktorý navrhol Borromini. Stojí na mieste, kde bola údajne popravená mučenica Agnesa.

Námestie je preslávené svojimi fontánami. Najväčšia stojí v strede a nazýva sa Fontana dei Quattro Fiumi, Fontána štyroch riek. Z jej základne vychádza obelisk a štyri prúdy reprezentujúce štyri rieky kontinentov- Níl, Gangu, Dunaj a rieku Río de la Plata. Dokončená bola v roku 1651 sochárom Berninim, Borrominiho sokom. Ďalšie dve fontány sa nachádzajú po stranách. Fontana di Nettuno, Neptúnova fontána, je z roku 1576, a druhá Fontana del Moro bola na námestie pridaná až v 17. storočí.  

Zdroj/ autor: aviewoncities.com, italyguides.it, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa