Pont Neuf je aj napriek svojmu menu najstarší v Paríži.

2012-04-29 16:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO- Najstarší most v Paríži sa paradoxne volá Nový most.



Pont Neuf, v preklade Nový most, sa nachádza v Paríži a spája Île de la Cité s oboma brehmi Seiny. Bol výdobytkom vtedajšej doby a prvým mostom v Paríži, na ktorom nestáli domy. Bez domov a s chodníkmi sa postupne stal obľúbeným miestom pre stretnutia a prechádzky.

Keďže dva pôvodné mosty cez Seinu boli už v 16. storočí preplnené, kráľ Henrich III. sa v roku 1578 rozhodol, že dá postaviť nový most. Sám sa ho nedožil a dostaval ho až kráľ Henrich IV., ktorý ho v roku 1607 otvoril. Po smrti kráľa bola na moste postavená jeho bronzová jazdecká socha. Dnes tu stojí jej dokonalá kópia, keďže ju počas Francúzskej revolúcie roztavili.

232 metrov dlhý a 22 metrov široký most navrhlo päť architektov. Rozdelili ho do dvoch častí. Časť, ktorá spája ostrov s pravým brehom, má 7 oblúkov a druhá časť má 5 oblúkov. Uprostred, na ostrove, sa nachádza jazdecká socha kráľa Henricha IV. Na rozkaz kráľa bola nad druhým oblúkom postavená La Samaritaine, Samaritánka, pumpa, ktorá pumpovala vodu do Louvru a Jardin des Tuileries, Tuilerijskej záhrady.

Zdroj/ autor: paris.fr, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa