Objavte Belfast, vojnové pole Severného Írska

2012-10-26 14:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Druhé hlavné mesto na ostrove. Belfast sa nachádza v Severnom Írsku, vo Veľkej Británii. Je to hlavné mesto Severného Írska a dejisko mnohých občianskych nepokojov, ktoré z mesta spravili vojnové pole dvoch náboženstiev.



Mesto založili v 17. storočí obyvatelia Anglicka, ktorých sem poslal kráľ, aby zaľudnil túto oblasť. V oblasti sa vtedy nachádzal len jeden hrad a malé mestečká. Mesto ovládala rodina Lorda Chichestra a vyvolení obchodníci. No hoci bolo mesto malé, stalo sa centrom obchodu a do Anglicka vyvážalo vlnu, obilniny a solené mäso.

V roku 1708 bolo vypálené, ale po jeho rekonštrukcii sa rozrástlo na takmer 20 tisíc obyvateľov. Mesto sa rozvíjalo a začalo sa tu dariť priemyslu, lodiarstvu a tkaniu plátna. V 20. storočí mesto narastalo a bol tu postavený aj preslávený parník Titanik.

Dnes má Belfast približne 276 tisíc obyvateľov, pričom ďalších približne 300 tisíc žije v jeho okolí. Jeho meno je odvodené z galského Beal Feirste, čo v preklade znamená ústie piesočného brodu. Rozkladá sa na území 115 kilometrov štvorcových.

Mesto je známe pamiatkami a parkami. Belfast City Hall, mestská radnica, je postavená vo viktoriánskom štýle a má majestátnu kupolu. Zaujímavým je aj moderný zábavný komplex Odyssey, ktorý vyrástol na brehu rieky Lagan a patrí medzi tie najväčšie na svete.

V Belfaste sa nachádza aj jedno z najpopulárnejších írskych múzeí, múzeum Ulster Folk and Transport Museum, ktoré vystavuje zbierku dopravných prostriedkov a aj informácií o Titaniku. V parku Sir Thomas and Lady Dixon Park sa nachádza zaujímavá zbierka 20 tisíc ružových krov.  

 

Zdroj/autor: localhistories.org, gotobelfast.com, belfast.world-guides.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa