Vrchol Kanady - to je CN Tower

2013-01-02 10:35:00 |   |    | 

KANADA - Futuristická stavba je najvyššou v krajine. CN Tower sa nachádza v najväčšom meste Kanady v Toronte, v provincii Ontário. Táto veža patrí medzi tie najnavštevovanejšie atrakcie v krajine a jej návštevníkom ponúka mnoho zaujímavostí. Do roku 2010 bola najvyššie samostatne stojacou konštrukciou na svete, ktorá mala verejne prístupnú rozhľadňu, no jej miesto prebrala Kalifova veža v Dubaji.



S jej výstavbou sa začalo v roku 1973, keď sa spoločnosť Canadian National Railroad rozhodla, že potrebuje nový televízny prijímač, ktorý by prevýšil všetky výškové budovy v meste. Železobetónová sklenená budova bola dokončená behom 3 rokov. Jej poslednú časť, teda anténu, inštalovala obria helikoptéra Oľga.

Veža je vysoká 553 metrov a po vrchol schodiska má 147 poschodí. Na 113. poschodí sa nachádza sklenený mostík SkyPod, po ktorom sa môžu odvážlivci prejsť. Sklo je tu hrubé len 6,35 centimetra, ale udrží hmotnosť 14 hrochov. Pohľad dolu na zem vzdialenú 342 metrov berie dych. Na vrchole sa nachádza aj reštaurácia 360, ktorá ponúka 360 stupňový výhľad do okolia, výborný vínny lístok a aj tanečný parket.

Kto ešte nemá dosť, musí navštíviť EdgeWalk, prechádzku po rímse budovy. Lanami upevnení návštevníci prechádzajú okolo celej vrchnej konštrukcie vo výške 356 metrov. Zážitok, pri ktorom sa nemusíte vôbec držať, trvá približne 20 až 30 minút.

Menej odvážnym prichystala veža 3D kinosálu, The Maple Leaf Cinema, kde sa premieta nielen film o výstavbe budovy, ale aj prvý 3D film o surfovaní. Okorenené predstavenie nájdete v HIMALAMAZONe, pohyblivom kine.

 

Zdroj/autor: toronto.com, skyscraperpage.com, cntower.ca, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa