Baroko na juhu Talianska sa volá Modica a Scicli

2013-06-27 13:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Baroko zhmotnené na Sicílii. Mestá Scicli a Modica sa nachádzajú na ostrove Sicília v Taliansku. Obe patria pod správu krajského mesta Ragusa. Tunajšie budovy boli postavené prevažne v 17. storočí vo veľmi špecifickom barokovom štýle. Mestečká sú plné posmievajúcich sa a nahnevaných tvárí, cherubínov a celkovo umelecky hodnotných prvkov. Dôležitým bodom pre obe mestá bolo zemetrasenie v roku 1693, ktoré ich poškodilo a tak museli byť prestavané.



Mestečko Modica sa rozprestiera na vrchu Monti Iblei a v minulosti cez neho pretekali dve rieky, dno vyschnutej rieky Janni dnes slúži ako hlavná promenáda Corso Umberto I. Modica vynikala ako obchodné centrum, kde sa miešali obchodníci z celého sveta. Rozdelená je na dve historické časti, hornú a dolnú, medzi ktorými boli kedysi postavené mosty.

Medzi najzaujímavejšie pamiatky tu patria Duomo di San Pietro, Duomo di San Giorgo a Chiesa del Carmine. V úzkych uličkách sa oplatí vyhľadať aj čokoládovne a zmrzlinárne, ktoré sú v Modice preslávené.

Scicli je oproti Modice viac menej pozabudnuté mesto, no aj tak patrí medzi typické romantické mestečká. Je plné krivoľakých uličiek a historických budov, ktoré spolu s prekrásnou prírodou tvoria tú správnu atmosféru. Okolo hlavného námestia Piazza Italia je postavených množstvo úchvatných barokových palácov a medzi tie najokázalejšie patrí palác Palazzo Beneventano. Kto rád navštevuje kostoly, nesmie vynechať kostol San Matteo alebo Chiesa di San Michele Arcangelo.

 

Zdroj/autor: italyheaven.co.uk, sizilien-ferienhauser.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa