Prímorská oblasť Alentejo je centrom Portugalska

2013-02-05 11:50:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Alentejo je prímorská oblasť, ktorá sa nachádza približne v strede Portugalska. So svojimi prírodnými a kultúrnymi krásami láka páry, ale aj rodiny na prekrásne strávené chvíle v romantických stredovekých mestečkách a utešenej prírode.



Kraj Alentejo zaberá približne jednu tretinu celého Portugalska, no aj tak patrí medzi tie najslabšie obývané. Kedysi patrila táto časť medzi oblasti s prudkými vojenskými stretmi. Portugalci bojovali najprv proti Maurom a neskôr proti dobyvačným Španielom. Dnes je jednou z najúrodnejších oblastí a vyrábajú sa tu takmer dve tretiny celosvetovej výroby korku.

Rozmáhajúci sa turistický ruch láka turistov, ktorí cestujú po kraji a objavujú jeho krásy. Celé územie je doslova posiate pevnosťami, hradmi a strážnymi vežami, ktoré chránili územie z pevniny aj z mora. Najznámejšie sú Beja, Monsaraz alebo Marvão, ktorý bol postavený v 9. storočí. Známe sú aj „mramorové“ mestá, ktorú sú takmer dokonalo biele. Výborným príkladom je mesto Estremoz, ktoré postavila kráľovská rodina.

Najväčšie mesto v kraji sa nazýva Évora a je zaradené do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. V opevnenom meste sa prelínajú renesancia, gotika a aj maurské prvky. Évora ukrýva množstvo pamiatok, ako napríklad korintský chrám, ktorý bol údajne zasvätený bohyni Diane.

Stojí na 3 metre vysokom podstavci a zachoval si 14 zo svojich 18 pôvodných stĺpov. Neďaleko mesta sa nachádza Gruta do Escoural, jaskyňa, v ktorej sa nachádzajú 15 tisíc rokov staré nástenné maľby.

 

Zdroj/autor: visitportugal.com, golisbon.com, portugaltravelguide.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa