Jedna z top atrakcií New Yorku - nevynechajte George Washington Bridge

2013-02-12 11:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Most Georga Washingtona bol po prvýkrát uvedený do prevádzky v roku 1931. Už nasledujúci rok využilo jeho služby viac ako 5,5 milióna automobilov, hoci bola v tom čase k dispozícii iba šesťprúdová vozovka. V roku 2003 celkový dopravný objem činil takmer 106 miliónov vozidiel.



Visutý oceľový most nad riekou Hudson, ktorý nesie meno prvého amerického prezidenta, spája newyorský Manhatan so štvrťou Fort Lee v New Jersey. Mnohí ho i v dnešnej dobe považujú za unikátne majstrovské dielo, ktoré bolo zázrakom svojej doby.

Za návrhom mosta stojí švajčiarsky inžinier Othmar Ammann, ktorý svetu ukázal projektovú dokumentáciu už v roku 1923. O štyri roky neskôr, presne v októbri 1927, sa začalo so stavebnými prácami. V roku 1931 bol most uvedený do prevádzky, postupne sa jeho kapacita zväčšovala. Nižšia úroveň bola oficiálne otvorená v roku 1962. Aktuálne má horná časť osem, dolná šesť jazdných pruhov.

Mohutným oceľovým mostom prejde denne asi 297-tisíc vozidiel, ktoré sa v priemere hýbu rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu. V ranných a večerných hodinách sa tu s notorickou pravidelnosťou vyskytujú dopravné zápchy. Okrem toho je most k dispozícii aj chodcom, korčuliarom a cyklistom. Ako turistickú atrakciu navštívia most ročne desaťtisíce turistov. Je tu aj autobusová stanica.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa