Múzeum Sigmunda Freuda vo Viedni

2013-04-04 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Slávneho zakladateľa psychoanalýzy, rakúskeho psychiatra židovského pôvodu Sigmunda Freuda, aspoň z počutia poznajú aj tí, ktorí o tomto vednom odbore nevedia absolútne nič. Ide totiž o nesmierne významnú osobnosť a priekopníka, ktorý vydláždil cestu modernej psychiatrii. Preto stojí za to dozvedieť sa niečo viac o jeho živote a bádaní. A kde inde by sa to dalo zrealizovať lepšie, ako v dome, kde strávil väčšinu svojho života a ktorý dnes slúži ako múzeum venované jeho pamiatke.



Dom, v ktorom slávny vedec žil od roku 1891 do roku 1938, kedy bol nútený so svojou rodinou utiecť do Londýna pred národnými socialistami, sa nachádza na ulici Berggasse 19 vo Viedni. Keď sa sem Sigmund Freud prisťahoval, dom bol akurát novopostavený a slávny psychiater si tu zariadil svoj domov aj ordináciu.

Dnes v ňom nájdeme expozíciu venujúcu sa jeho životu a práci. Sprístupnená verejnosti bola v roku 1971 zásluhou najmladšej dcéry Sigmunda Freuda Anny Freudovej, mimochodom zakladateľky detskej terapie.

Vďaka nej dnes v múzeu môžeme vidieť pôvodné bytové zariadenie, dokumentáciu obsahujúcu okolo 2 tisíc dokumentov, takmer všetky fotografie Freudovej rodiny, muzejný obchod, knižnicu, prehliadkovú a výkladovú miestnosť. Hádam jediné, čo tu chýba, je Freudov legendárny gauč, ktorý však nájdeme v jeho londýnskom múzeu.

Dnes viedenské múzeum spravuje Nadácia Sigmunda Freuda, ktorá ho prebrala v roku 2003. Ak by ste ho chceli navštíviť, otvorené je denne od deviatej do osemnástej hodiny. Vstupné vás veľa nevyjde - najdrahší lístok pre dospelú osobu stojí 8 eur, dôchodcovia zaplatia 6,5, študenti 5,5 a žiaci 3,5 eur. Nuž, Viedeň je od nás naozaj neďaleko, a tak nám nič nebráni Múzeum Sigmunda Freuda navštíviť a dozvedieť sa niečo viac o jeho fascinujúcom živote a ešte fascinujúcejšej tvorbe.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa