Sydney Harbour Bridge: milovaná ikona Austrálie

2013-04-12 12:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Ak náhodou niekedy zablúdite do austrálskeho Sydney, určite si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa po Sydney Harbour Bridge. Nie je to totiž len taký obyčajný prístavný most. Ale veď napokon, ani Sydney nie je len také obyčajné mesto a Austrália nie je len taký obyčajný kontinent. Nájdeme tu totiž pomerne veľké množstvo rôznych „naj“, medzi ktorými nechýba ani spomínaný Sydney Harbour Bridge.



Tento most, ktorý spája centrum austrálskej metropoly s jej štvrťami v severnej časti a vlastne premosťuje prístav Port Jackson, bol slávnostne uvedený do prevádzky ešte v roku 1932. Výstavba pritom zabrala deväť rokov, stála však za to, pretože staviteľom sa podarilo na tú dobu unikátne dielo. Most bol totiž až do roku 1967 najvyššou stavbou v celom Sydney - do výšky meria úctyhodných 134 metrov.

Hoci mu už spomínané prvenstvo nepatrí, stále je to most s najvyšším oceľovým oblúkom na svete a zároveň ide aj o najširší dlhý most. Pre turistov je navyše atraktívny aj tým, že sa po jeho oblúku vďaka schodom dá prejsť po celom moste a vychutnať si fascinujúce pohľady na Sydney.

Podobne, ako nevšedná stavba opery, aj Sydney Harbour Bridge dnes k tomuto mestu neodmysliteľne patrí. Veď čo by to bolo za fotografiu austrálskej metropoly, na ktorej by nebol? No a samozrejme ho milujú aj samotní obyvatelia Sydney. Viete však, ako ho prezývajú? Ak sa dobre pozriete na jeho tvar, čo vám pripomína? Áno, máte pravdu - vešiak. A presne to isté pripomína aj miestnym.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa