Picassova inšpirácia - Azúrové pobrežie vo Francúzsku

2013-07-20 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Pôvab juhovýchodného pobrežia Francúzska s originálnym názvom Côte d'Azur dokáže prekonať len málo miest v Európe. Je jedným z vôbec prvých moderných rekreačných oblastí, už v 18. storočí sem chodila oddychovať vyššia britská šľachta.



Hranice Francúzskej riviéry, ako znie známy názov tejto oblasti, nie sú celkom presne vyčlenené. Vo všeobecnosti sa však berie do úvahy oblasť pri Stredozemnom mori od talianskych hraníc na východe vrátane samostatného Monaka, až po Saint Tropez alebo Cassis na západe.

Na severe je ohraničená Južnými Alpami, kde najvyššie vrcholky hôr dosahujú až 3 tisíc metrov. Riviéra je tak populárna nielen pre dlhý pás pobrežia s plážami a tyrkysovým morom - vďaka ktorému napokon pobrežie získalo aj svoje meno - ale aj pre množstvo lyžiarskych stredísk.

Najväčším a hlavným mestom pobrežia je Nice s približne 350 tisíc obyvateľmi a medzinárodným letiskom. Oblasť je známa pre filmový festival v Cannes, kedy je celkom preplnená, no turistov láka tiež povestné čaro mestečka Saint Tropez či návšteva Monaka s jeho pretekmi formúl. Azúrové pobrežie bolo inšpiráciou aj pre maliara Pabla Picassa, ktorý ho zahrnul do mnohých svojich diel.

Podľa údajov spred niekoľkých rokov navštevuje riviéru ročne viac než 14 miliónov návštevníkov, z toho viac než polovica sú zahraniční zákazníci. Udalosti, akými je napríklad filmový festival v Cannes, dvíhajú nahor ceny všetkého. V lete je riviéra pomerne preplnená a chaotická.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa