Tip na skvelý výlet: Užite si Madrid ako Veronika s Luciou

2016-12-19 09:00:00 |   |    | 

Vďaka súťaži s portálmi superletuska.sk a mapaleteniek.sk si Veronika s Luciou urobili výlet do Madridu. Už sú doma. A so sebou priviezli kopu zážitkov. Možno inšpirujú pri vašej nasledujúcej ceste aj vás.



 

Vždy som mala pocit, že nie je možné, aby som v bola v nejakej súťaži úspešná,“ hovorí dvadsaťštyri ročná študentka z Bratislavy  Veronika. Do tejto sa zapojila vďaka presviedčaniu kamarátky – amatérskej fotografky Lucie. „Najskôr sme si vybrali Rejkjavík. Obe sme sa však zhodli na tom, že tam by sme mali ísť na dlhšie ako na predĺžený víkend. Tak sme hľadali mesto, ktoré by bolo vhodnejšie na pár kratších zážitkových dní.“ Práve na tento typ vyhľadávania im obom vyhovoval portál mapaleteniek.sk. „Na mapeleteniek je  výborné to, že sme si mohli rovno zadať možnosť predĺžených víkendov, čo perfektne uľahčuje a urýchľuje celé vyhľadávanie.“ S bežným vyhľadávačom by im to podľa ich slov trvalo oveľa dlhšie. „Je to výhodné pre zaneprázdnených ľudí, ktorí oveľa radšej, ako by ležali doma, vycestujú na pár dni niekam načerpať energiu. Ale na druhej strane nemajú veľa  času, alebo nemajú radi siahodlhé prehrabávanie v príletoch a odletoch tej kopy portálov na internete. Vďaka mapeleteniek si každý môže vybrať destináciu svojho tripu hneď, keď si zmyslí, že by niekam vypadol.“ Veronika s Luciou sa tak rozhodli tiež za pár minút. „To poteší ušetriť čas na správnom mieste a môcť ho potom minúť inde a inak – napríklad na kávičku v Londýne, alebo Paríži, alebo trebárs, ako my dve v Madride.“ ...a domov sa môže vrátiť vyresetovaný a plný zážitkov. „Je to oveľa hodnotnejšie, ako preležať víkend na gauči. Veď svet je tak krásny!“ dopĺňa kamarátku nadšená Lucia.

 

Keď ulice volajú 

Dievčatá využili po prílete do Madridu každú minútu – od prvej až po poslednú. „Keďže študujem a v čase plánovania výletu som mala veľa učenia, nechala som to celé na Luciu. A bol to asi ten najlepší krok, aký som  mohla urobiť,“ hovorí Veronika. Lucia si Madrid dokonale naštudovala a už počas letu kamarátke v bedekri ukazovala všetky miesta, ktoré musia vidieť. „Ubytovali sme u jednej výrečnej Španielky na západnom okraji starého mesta, aby sme mali maximum pamiatok v pešej vzdialenosti.“

A tak sa obe budili len pár krokov od Katedrály Panny Márii Almudenskej a kraľovského paláca Palacio Real. Pár ulíc od ich bytu bol aj blší trh Rastro, na ktorý si zašli v nedeľu. „Ťahal sa niekoľkými ulicami. Bol vážne veľký a mali na ňom snáď všetko, na čo si človek spomenie. Od oblečenia, bižutérie, elektroniky až po maľby. A aj keď jemne pršalo, vôbec to neprekážalo prechádzaniu po trhu a celom meste. Mesto sme si užívali so všetkým, čo ponúkalo.“ Veronika s Luciou si z neho odniesli suveníry pre celú rodinu. „Bol tak veľký, že kvôli nemu zastavili v niekoľkých úsekoch aj dopravu. Zvláštne bolo sledovať jeho dokonalú organizáciu a ako sú naň pripravení domáci ale aj predajcovia. Ráno sa tam rozložili stovky ľudí so svojím tovarom a popoludní už bola ulica čistá ako pred ním a po stánkoch nebolo ani stopy.“

V úzkych uličkách tehlových domov objavili naše víťazky aj raj pre mlsné jazýčky. „Našli sme výbornú čokoládovňu, v ktorej ponúkali churros. Už som o ňom toľko počula, ale nikdy som ho nejedla. A tak som bola rada, že ho môžem konečne ochutnať,“ hovorí Veronika. Doplnenú energiu dievčatá míňali obdivovaním mesta. „Na Puerta del Sol  (po slovensky Námestie brány slnka)  je symbol Madridu, ktorý sa nachádza snáď na každej magnetke - medveď jediaci z jahodového stromu, a v Krištáľovom paláci mohla Lucia naplno prejaviť svoje fotografické sklony,“ rozpráva Veronika.

Plaza Mayor je podľa nich obklopená romantickými arkádovými obchodíkmi a v jeho strede boli rozostavané vianočné trhy. „V minulosti sa tam konali býčie zápasy, verejné popravy a rôzne slávnosti a veselice. A, samozrejme, že aj keď sme do Madridu prileteli lietadlom, pozreli sme si jednu z najkrajších staníc sveta, ako sa hovorí o tamojšej železničnej stanici Atocha a záhrade, ktorá sa v jej vnútri nachádza.“

 

Nevieš kam? Pozri mapu leteniek

Pôvodne túžili po Rejkjavíku alebo Ázii. Po destináciách, ktoré potrebujú viac, ako jeden kufor a deň dva voľna z práce či školy. „To sú miesta, na ktoré sa treba pripravovať oveľa dlhšie. Prežiť víkend v niektorej dostupnej metropole kdekoľvek v Európe je po našom zážitku oveľa lepší nápad, ako čakať mesiace na dlhšiu dovolenku.“ Tehlové domy, kvetinové balkóny a úzke uličky Madridu dievčatám učarovali a zaujali natoľko, že sa do tohto mesta rady raz opäť vrátia. „Napríklad nakrútiť film. Študujem posledný ročník réžie dokumentárneho filmu na Vysokej škole Múzických umení, a tak sa teším zo zaujímavých detailov, momentiek, ktoré vidím v takýchto mestách na každom kroku. Rada pozorujem ľudí a spoznávam nové kultúry a mestá. Vďaka tomu je každý deň výnimočný a iný ako ten predchádzajúci.

Súťaž priniesli portály Superletuška.skMapaleteniek.sk,  vytvorené spoločnosťou Asiana, ktorá nedávno vstúpila na slovenský trh.  S týmito projektmi si už aj Slováci môžu vyhľadať jednoducho a rýchlo akúkoľvek destináciu na svete s odletom zo stredoeurópskych letísk, pričom ihneď uvidia cenu letu. Systém Amadeus spracováva v každom okamihu 4 milióny rôznych kombinácií termínov, cien a destinácií a ponuky 639 leteckých spoločností, vrátane nízkonákladových, viac ako 87 tisíc hotelov, 30 autopožičovní a stoviek ďalších partnerov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Víťazky súťaže
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa