Moskva - pulzujúce mesto superlatívov a kontrastov

2018-03-16 00:00:01 |   |    | 

Aká je Vaša prvá myšlienka pri predstave o najväčšom európskom meste s 12 miliónmi obyvateľov? Vidíte obraz Červeného námestia s vyčačkaným Chrámom Vasijila Blaženého, ktorý je jedným z najobľúbenejších moskovských motívov? Leninove Mauzóleum s pozostatkami revolucionára, ktorý je už 93 rokov po smrti? Či nebodaj veľkolepé „Boľšoj Teatr“, kde účinkuje viac ako 900 umelcov? Skúste zavítať do Moskvy nielen z notoricky známych dôvodov a spoznať aj jej ďalšie skvosty.



 

Okrem počtu obyvateľov dostali Moskvu na „Top priečky“ aj iné prvenstvá. Po návšteve metropoly si môžete povedať, že ste navštívili miesto, kde žije najviac miliardárov na svete, že vlaky moskovského metra premávajú najčastejšou frekvenciou spomedzi ostatných svetových metropol a denne sa nimi prevezie viac ako 9 miliónov pasažierov alebo, že najväčšou v Európe, je ako inak, Leninova knižnica. Pozrime sa teda na miesta a činnosti, ktoré v Moskve lákajú a nesmú ostať nepovšimnuté.

Na ktorékoľvek moskovké letisko priletíte, do centra sa dostanete metrom, autobusom či „mašrutkou“, čo je privátny mini taxi bus pre maximálne 20 ľudí. Moskovské metro, ktoré začalo premávať v roku 1935, sa pýši nádhernými stanicami, z ktorých každá je jedinečná. Cestovať metrom je ako zakaždým navštíviť iné múzeum. Pre lepšiu orientáciu vám v metre poslúži mužský hlas, ktorý oznamuje, že sa veziete do centra mesta a hlas nežnejšieho pohlavia vás sprevádza opačným smerom.

Moskovskému centru dominuje pevnosť, ktorej stredoveké múry v celkovej dĺžke viac ako 2 km ukrývajú chrámy, paláce, múzeum, no je to aj oficiálne sídlo ruského prezidenta. Presne tak, reč je o moskovskom Kremli, ktorý sa pýši až 20–timi vežami. Snáď najznámejšou z nich je Spasská veža s obrovskými hodinami, ktorá slúži jako hlavný vchod tejto pevnosti.

Nachádza sa tu aj Chrám Zvestovania či Blagoveščenskij sobor, pravoslavný chrám, ktorého 9 zlatých kupol reprezentuje 9 dní, počas ktorých bola tatárska Kazaň dobýjaná ruskými vojskami. Archanjelský chrám má na ruské pomery pochmúrnejší charakter, no má to svoje opodstatnenie, nakoľko sa v ňom konali zádušné bohoslužby a je miestom posledného odpočinku ruských cárov. Další z chrámov moskovského Kremľa je napríklad aj Chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky (Uspenskij sobor),  do ktorého bola v 17. storočí prenesená časť Kristovho rúcha či v rovnakom storočí aj jeden z klincov, ktorým bol Kristus ukrižovaný.

Dominantou ruského Kremľa je však nie len tak zbytočne pomenovaný Veľký kremeľský palác, na na ploche 25 000 m2 impozantne reprezentujúci oficiálne ceremónie Ruskej federácie. V tesnej blízkosti kremeľského múru, na Červenom námestí, odpočíva v jednoduchom, no robustnom sarkofágu marxistický revolucionár a bolševik Vladimír Iľjič Lenin, vlastným menom Uľjanov, ktorého pozostatky stále fascinujú milióny ľudí. A prečo vlastne odpočíva v tak trocha morbídnej podobe? Vraj na prosbu ľudí, ktorí tisíckami telegramov žiadali sovietsku vládu v deň jeho smrti 21. januára 1924, aby sa zachoval aj pre budúce generácie.

Ak máte posmrtného života dosť, v kontraste s Leninovou hrobkou stojí ako veľká kopa zmrzliny farebný chrám Vasijila Blaženého, ktorý vznikol na podnet ruského cára Ivana Hrozného v 16. storočí a je symbolom spojenia Ruska s Európou a Áziou. Povráva sa, že architekt tohto skvostu bol na príkaz cára oslepený, aby už viac podobnú nádheru nepostavil.

Okrem výnimočnej architektúry sa v metropole nachádza aj množstvo parkov a záhrad. Zeleň Aleksandrovskeho sadu tiahnuceho sa popri Kremli, prírodného 10-kilometrového Bitsievskeho lesoparku, parku pri Moskovskej štátnej univerzite (na foto), Centrálneho Gorkého parku alebo Botanickej záhrady Akadémie vied ako najväčšej v Európe vám ponúkne  zotavenie po náročnom dni strávenom medzi zlatými kupolami mesta.

Ak by ste chceli vo večernej Moskve zažiť niečo neobyčajné, kúpte si lístky na predstavenie mačacieho divadla, kde hlavne mačačí, výnimočne psí herci zažijú svoju slávu na doskách, ktoré znamenajú svet.  Alebo si dajte večeru v podniku, kde sa vám chvíľu zazdá, že po návšteve toľkých pamiatok už vidíte okolie dvakrát. Opak je pravdou, to vás len pri vstupe, za barom či v priestoroch reštaurácie vítajú výlučne dvojčatá.

No ešte neodchádzajte, v batohu vám predsa chýbajú typicky ruské suveníry. Izmailovsky trh (rynok) vám ponúkne širokú paletu pestrých matriošok, drevených leninov a stalinov, vlnených kobercov, papúč či kožušinových čiapok.

A ak sa na záver posilníte šašlikmi z baranieho či bravčového mäsa, decovým pohárikom vodky či ruským pivom „Žiguli“, ktoré bolo za sovietskej éry jediné, ktoré sa v krajine dalo nájsť, vaše spomienky sa dokonale umocnia a vy odídete domov spokojní, že ste nevynechali žiadnu z moskovských zaujímavostí.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa