Tip na výlet z Helsínk: Navštívte charizmatické mesto Porvoo

2022-07-27 12:00:00 |   |    | 

Počas dovolenky v Helsinkách máte výbornú možnosť aj na zaujímavé výlety v okolí hlavného mesta. Jedným zo zaujímavých tipov je Porvoo, ktoré je vzdialené len 50 kilometrov od fínskej metropoly. K dispozícii sú tiež dobré spoje, vďaka ktorým si môžete naplánovať celú cestu sami na vlastnú päsť. Čo zaujímavé na vás potom čaká v jej cieli?



 

Historické centrum s tradičnými domčekmi

Porvoo je druhým najstarším mestom v krajine. Jeho dejiny sa začali odvíjať v stredoveku. Najzaujímavejšou časťou je historické centrum. Nachádzajú sa tam typické drevené domčeky, ktoré v minulosti slúžili ako sklady. Umiestňovali v nich tovar, s ktorým obchodovali, najmä tabak a kávu. Neskôr slúžili na skladovanie úrody a v súčasnosti už takmer všetky premenili na štýlové súkromné domy, ktoré patria k najdrahším nehnuteľnostiam v meste. Podľa zvyku z 18. storočia majú všetky červenú fasádu, ktorou chceli vzdať úctu švédskemu kráľovi. Vyhraďte si čas na prechádzku starými uličkami. Nájdete tam viacero historických stavieb, ktoré ponúkajú pohľad na to, ako vyzeralo Fínsko v dávnej minulosti. Veľmi obľúbené sú najmä reštaurácie, ktoré sa špecializujú na lokálnu gastronómiu. Väčšina budov je takmer dvesto rokov stará a vďaka tomu ponúkajú pastvu pre oči všetkých turistov a milovníkov histórie.

 

Jeden z najstarších kostolov vo Fínsku

V centre nájdete aj ďalšiu zaujímavú historickú budovu. Tou je kostol, ktorý patrí k najstarším sakrálnym stavbám v krajine. Pôvodne bol postavený z dreva, v 15. storočí ho však prestavali a pridali mu steny z kameňov. Postupne ho niekoľkokrát renovovali, až sa ho podarilo vo veľmi dobrom stave uchovať dodnes. A to napriek tomu, že ho postihlo niekoľko požiarov aj počas vojenského napadnutia. Ľudia sa stále zomkli, zozbierali nový materiál a zrenovovali ho. Posledná smutná udalosť sa stala v roku 2006, keď sa cudzím zavinením prepadla časť strechy. Nasledujúca rekonštrukcia trvala dva roky, ale nakoniec sa kostol opäť podarilo otvoriť pre verejnosť. V súčasnosti slúži najmä na celebrovanie omší, ale dnu sa tiež dostanete na prehliadku, počas ktorej vám porozprávajú podrobnosti o tejto vzácnej stavbe.

 

Runebergov dom

Mestečko Porvoo učarovalo aj švédsko-fínskemu básnikovi Johanovi Ludvigovi Runebergovi. Jeho básne boli inšpirované tunajšou krajinou a patria medzi pýchu fínskej literatúry. Kvôli tomu každoročne oslavujú jeho deň, počas ktorého pripravujú špeciálne koláčiky, na ktoré vymyslela recept Runebergova manželka. Na sklonku života sa básnik dostal do Porvoo, ktoré bolo jeho srdcu veľmi blízke. Po jeho smrti sa rozhodli premeniť dom, v ktorom žil spolu s rodinou, na múzeum. Tradičnú drevenú stavbu si môžete pozrieť aj v súčasnosti. Nájdete tam veľkú časť pôvodného nábytku a dozviete sa všetky dôležité informácie z jeho kariéry a spisovateľskej tvorby. Domáci vám o ňom budú rozprávať veľmi oduševnene, pretože patrí k ich hrdinom, na ktorých sú mimoriadne pyšní. Pred domom sa nachádza menšia záhrada.

 

Vyberte sa na potulky do prírody

Do Porvoo neprichádzajú turisti iba kvôli histórii. Pokiaľ sa chcete vyhnúť rušným Helsinkám, tu máte ideálne miesto pre hlavný stan vašej dovolenky. Po preskúmaní centra sa vyberte na spoznávanie okolia. V jeho blízkosti sa nachádza viacero malých ostrovčekov a niektoré z nich v lete využívajú na pikniky. Môžete sa tam vybrať na rybárčenie alebo si urobte túru do blízkych parkov či na kopce. Taktiež si môžete prenajať bicykel a obhliadnuť si tak širšie okolie.

 

Pochutnajte si na sladkostiach so 150-ročnou tradíciou

Okrem tradičného koláča pani Runebergovej, ktorá do neho pridávala strúhanku, aby tak ušetrila peniaze, si pri návšteve Porvoo môžete pochutnať aj na iných sladkých špecialitách. Veľmi známy je najmú obchod Brunberg, v ktorom už 150 rokov vyrábajú sladkosti podľa pôvodných receptov. Ich špecialitou je spojenie čokolády so sladkým drievkom. Nájdete tam rôzne bonbóny, cukríky a iné maškrty, ktoré postupne stále pridávajú do ich ponuky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa