Pamiatkou roka je kaštieľ v Prievoze

2006-09-12 09:26:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Romantické sídlo v dnešnom Prievoze dal postaviť Jönö Csáky, vyznačuje sa členitou architektúrou rôznych slohov. Kaštieľ je situovaný do parku v anglickom štýle. Pôvodná historická kaplnka je v súčasnosti už tiež zreštaurovaná, pozoruhodná je najmä dreveným mobiliárom zo začiatku minulého storočia a nástennými maľbami.



„Kompletná obnova budovy prebehla v uplynulých troch rokoch,“ povedal Peter Jurkovič, riaditeľ krajského pamiatkového úradu. Upravovalo sa tu v podstate všetko od výmeny strechy, obnovovali sa pôvodné okná, dvere a záhradné fontánky, stavbári riešili aj problémy s vlhnutím objektu. „Je to naozaj precízna práca, kaštieľ je obnovený poctivo. Môžeme sa ním pýšiť kdekoľvek vo svete, patrí k nášmu kultúrnemu dedičstvu.“ Celková rekonštrukcia bola podľa riaditeľa finančne nesmierne náročná, rehoľníčkam na ňu prispeli aj sponzori.

Stavbu malebného kaštieľa zrejme dokončili v roku 1902. „Podľa historických prameňov je poľovnícky zámoček postavený na mieste staršej stavby, jej zvyšky boli zakomponované do novej budovy,“ povedal Jurkovič. Sídlo dal postaviť Jönö Csáky, vyznačuje sa členitou architektúrou rôznych slohov. Situovaný je do parku v anglickom štýle. Slúžil ako príbytok a na reprezentatívne účely.

Objekt v roku 1933 kúpili rádové sestry a zriadili tu nemocnicu, v časti kaštieľa, kde bývala koniareň, je doteraz liečebňa. V roku 1954 bol kaštieľ zoštátnený. „Osud zoštátnených pamiatok bol všelijaký, no tento objekt sa používal, takže aj vďaka tomu sa zachoval.“ Využívanie stavby na nemocničné účely podľa Jurkoviča výrazne zasiahlo do staveb­no-technickej podstaty budovy, robilo sa tu niekoľko úprav. V roku 1989 štát objekt vrátil cirkvi. Rehoľné sestry začali s obnovou. Dnes sa tu nachádza aj kaplnka.


Súťaž Pamiatka roka

O víťazoch druhého ročníka súťaže rozhodovala porota zložená z architektov, reštaurátorov, pamiatkarov, zástupcu ministerstva a partnerov súťaže.Víťazi súťaže dostali odmenu spolu jeden milión korún. V kategórii reštaurovanie hnuteľnej alebo nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky patrí víťazstvo kaplnke sv. Michala, ktorá je súčasťou Oravského hradu v Oravskom Podzámku. Druhú cenu získal Stĺp sv.Trojice na Štefánikovom námestí v Kremnici, 3. cena patrí kultúrnej pamiatke ikonostas a mobiliár v drevenom Chráme sv. Bazila Veľkého v Krajnom Čiernom (okres Svidník).

 

Zdroj/autor: sme, D.Kráková

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sme,P.Žákovič

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa