Čertova pec

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Čertova pec



 

Čertova pec predstavuje najstaršie jaskynné osídlenie na území Slovenska. Nálezy archeológov potvrdili, že jaskyňa bola sídliskom lovcov už v období stredného paleolitu, starej doby kamennej, v období zhruba 80.000 rokov pred naším letopočtom.

Čertova pec patrí medzi tunelovité jaskyne, je obojstranne priechodná a pretína ju niekoľko tektonických puklín. Je 27 metrov dlhá, v priemere šesť metrov široká a maximálne 4,6 metra vysoká. Vznikla eróznou činnosťou, prietokom vody.

 

Objavenie

Čertova pec bola obývaná už v praveku. O jaskyni, ako o možnom úkryte pravekého človeka, sa prvýkrát zmienil archeológ Národného múzea v Prahe Jiří Neustupný v roku 1932.

 

Ako sa tam dostať

Jaskyňa Čertova pec sa nachádza v Považskom Inovci, necelé dva kilometre od obce Radošina hneď vedľa cesty vedúcej z Piešťan. K dispozícii je rozľahlé parkovisko, odkiaľ je to k jaskyni asi 5 minút pešo po rovine. Chodník vedie popri oplotenom výbehu so zvieratkami.

Z Piešťan od Kolonádového mosta vedie k Čertovej jaskyni modrá turistická značka. Výstup trvá približne 2 hodiny 30 minút.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Radošina – Čertova pec (bus)

 

Vstupy, otváracie hodiny a vstupné poplatky

Jaskyňa je voľne dostupná.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa