Krásnohorská jaskyňa

2020-07-01 00:00:00 |   |    | 

Krásnohorská jaskyňa



 

Krásnohorská jaskyňa v NP Slovenský kras v okrese Rožňava je s ďalšími jaskyňami Slovenského a Aggtelekského krasu zapísaná od roku 1995 do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Jej najväčšou ozdobou je Kvapeľ rožňavských jaskyniarov, ktorý s výškou 34 m (s priemerom základne vyše 12 m) patrí medzi najväčšie sintrové útvary na svete a je najväčší v miernom klimatickom pásme.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 450 m

Doba trvania: cca 150 min.

Priemerná teplota: 9 °C

Relatívna vlhkosť: 98 %

 

Objavenie

Jaskyňu objavili v roku 1964 jaskyniari z Rožňavy znížením vody vo vyvieračke a následným rozšírením úzkej vstupnej chodby. O sprístupnení jaskyne sa uvažovalo už po jej objavení, realitou sa však stalo až v roku 2004.

 

Ako sa tam dostať

Krásnohorská jaskyňa leží pri obci Krásnohorská Dlhá Lúka na severnom okraji Silickej planiny v Slovenskom krase. Vchod do jaskyne sa nachádza asi 1300 m od penziónu Jozefína a vedie k nemu náučný chodník.

Speleologická vodcovská služba sídli v Krásnohorskej Dlhej Lúke v areáli penziónu Jozefina, kde je sklad vodcovskej služby a návštevníci tu dostanú kompletnú jaskyniarsku výstroj.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Krásnohorská dlhá lúka (bus)

 

Prehliadka

Prehliadka Krásnohorskej jaskyne je za pomoci vodcov v kompletnom jaskyniarskom výstroji. Nie je osvetlená a nie sú v nej vybudované betónové chodníky, ale chodí sa po drevených lávkach a rebríkoch.

Trasa nie je vhodná pre deti do 8 rokov a ľudí s nadváhou.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňu môžete navštíviť v sprievode skúsených vodcov v kompletnom jaskyniarskom výstroji, a to celoročne okrem mesiaca marec.

 

Vstupné poplatky

Dospelí a deti: 10,- €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa