JASKYNE Demänovská jaskyňa slobody

2010-05-30 15:00:00 |   |    | 

Národná prírodná pamiatka Demänovské jaskyne na severnej strane Nízkych Tatier je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku.



Medzi jej dominanty patrí Demänovská jaskyňa slobody, ktorá dlhé roky očaruje návštevníkov bohatou sintrovou výplňou rozličných farieb, tajuplným podzemným tokom Demänovky i čarokrásnymi jazierkami. Je najviac navštevovanou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. 

 

 

Názov: Demänovská jaskyňa slobody

Zadelenie: Národná prírodná pamiatka

Katastrálne územie: Demänovská dolina

Okres: Liptovský Mikuláš

Geomorfologická jednotka: Nízke Tatry

Dĺžka: 8 126 metrov

Hĺbka: 120 metrov

 

 

Poloha jaskyne

Nachádza sa na pravej strane Demänovskej doliny na severnej strane Nízkych Tatier, v Národnej prírodnej rezervácii Demänovská dolina na území Národného parku Nízke Tatry. Vchod do jaskyne v dolinke Točište je v nadmorskej výške 870 metrov.

 

Prístup k jaskyni

Jaskyňa sa nachádza 13 kilometrov južne od Liptovského Mikuláša, na pravej strane Demänovskej doliny. Serpentínový chodník od parkoviska k jaskyni má dĺžku asi 400 metrov a prevýšenie 67 metrov. Výstup k jaskyni trvá 15 minút. Na výstupovej trase je náučný chodník. Vchod je prístupný aj sedačkovou lanovkou.

 

Najbližšia zastávka verejnej dopravy

Demänovská dolina, Jaskyňa slobody (autobus)

 

Prístup autom k jaskyni

Z Liptovského Mikuláša smer Jasná – 13 kilometrov

 

Prehliadková trasa

Tradičný okruh má dĺžku 1 150 metrov a prevýšenie 86 metrov. Na trase je 913 schodov. Exkluzívny (veľký) okruh má dĺžku 2 150 metrov, rovnaké prevýšenie a 1 118 schodov. Dĺžka trvania prehliadky tradičného okruhu je asi 60 minút, pri veľkom okruhu približne 100 minút. Priemerná teplota v jaskyni je od 6,1 do 7 °C.

 

K Tradičnému okruhu je pričlenená časť Veľký dóm - najrozmernejší podzemný sprístupnený priestor na Slovensku s podzemným riečiskom a mäkkým čistobielym sintrom. Druhá časť - Ružová sieň a Kráľova galéria, časť morfologicky najpestrejšej výzdoby v jaskyni, unikátne jaskynné lekná a jazerné špongiovité tvary, jaskynné perly a množstvo tvarov sintrovej výzdoby po celom úseku tejto časti.

V jaskyni sa tiež vykonávajú ozdravovacie speleoklimatické pobyty a úspešne sa tu liečia choroby dýchacích ciest a alergie. Vek samostatnej jaskyne sa odhaduje na približne 1 milión rokov.

 

Letná sezóna 2010

Po dva a pol roku otvoria 1. júna 2010 po rekonštrukcii veľký okruh v Demänovskej jaskyni slobody.

Veľký okruh bol zatvorený od novembra 2007 z dôvodu rekonštrukčných prác na prehliadkovej trase. Klasický okruh jaskyne však bol prístupný verejnosti. Práce na okruhu sa prispôsobovali prevádzke, využili sa najmä mimoprevádzkové obdobia. Počas obnovy sa vymenili pôvodné oceľové zábradlia za nové z nerezového materiálu. Celkovo bolo vymenených 2,2 kilometra zábradlia.

Rekonštrukcia prinesie návštevníkom najmä zvýšenie bezpečnosti, ale aj komfortu a estetiky trasy. Demänovská jaskyňa slobody je najnavštevovanejšou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. V roku 2007 si ju pozrelo 170 tisíc, v roku 2008 180 tisíc a v minulom roku 100 tisíc návštevníkov. Otvorená je celoročne okrem prelomu novembra a decembra.

Vstup na veľký okruh je organizovaný raz za deň a prehliadka trvá do 110 minút.

 

 

Demänovská jaskyňa slobody
Správca: Dušan Mičuch
032 51 Demänovská Dolina
Tel.: 044/559 16 73
Fax: 044/559 16 73
E-mail: djslob@ssj.sk

 

Zdroj/autor: ssj, sita,drom

VIDEO Výlet do Demänovskej jaskyne



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa