ČESKO Festival Jeden svet

2008-03-04 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Umlčme obohranú pesničku, respektíve umlčme svetových diktátorov nastaveným zrkadlom - taký je podtitul jubilejného 10. ročníka českého medzinárodného festivalu Jeden svet, ktorý sa uskutoční od 5. do 13. marca 2008 v Prahe.



Dokresľuje to aj úvodná znelka festivalu - skupina diktátorov, od Lukašenka až po severokórejského vodcu Kim Čong Ila, ktorí ako bábky hrajú v hudobnej skupine každý svoje vlastné sólo, a diváci ich za to zo scény vyženú. "Hrajú takú blbú, otrepanú, nudnú pesničku, ale každý diktátor si ju chce hrať, stále to svoje sólo, a preto ich publikum z toho 'dostane' paradajkami. Verím, že to zverejnenie, tá informácia a humor - sú veľmi silným nástrojom, ako bojovať proti zlu vo svete," povedal o znelke a festivale zakladateľ prehliadky Igor Blaževič.

     
Publikum bude mať možnosť v niekoľkých pražských kinách vidieť 138 dokumentárnych celovečerných i krátkometrážnych filmov zo 40 krajín sveta. Organizačný tím vyberal filmy z 1500 prihlásených titulov päť mesiacov. Na festivale tento rok nepremietnu ani jeden dokument zo Slovenska.
Festival Jeden svet v premiérovom roku 1999 navštívilo 3000 divákov, v roku 2003 už takmer desaťnásobok a vlani mal festival už takmer 72 tisíc divákov.
     
V marci a apríli sa festival z Prahy presunie do 28 miest v Česku, a neskôr "ozveny festivalu" uvidia diváci v asi tucte svetových veľkomiest, vrátane New Yorku a Washingtonu, Paríža či Londýna. V rámci partnerských festivalov  časť filmov uvidia aj diváci na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku, Nemecku, Srbsku, na Ukrajine v Kosove a Kirgizsku.
    
Zdroj/autor: jedensvět,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa