Ladislav precestoval stopom 14-tisíc kilometrov: Dážď je môj najväčší priateľ

2020-11-22 12:00:00 |   |    | 

Európa, ako ju nepoznáte! Excentrický pútnik a autor nezameniteľných cestopisov Ladislav Zibura pozýva zoznámiť sa s jeho posledným dobrodružstvom. V pondelok 23. novembra sa účastníci jeho online seminára vydajú na 14-tisíc kilometrov dlhú cestu stopom naprieč Európou. Princ Ládík ich prevedie, v spoločnosti svojráznych vodičov, 14 krajinami – od rozhorúčeného predmestia Atén cez malebné albánske dedinky až za polárny kruh.



 

Chcel som vyvrátiť predsudok o tom, že Európa nie je na cestovanie zaujímavá – práve naopak, podľa mňa je Európa najrozmanitejším kontinentom na svete. Na veľmi malom území tu máme 48 krajín, v ktorých sa hovorí 200 rôznymi jazykmi. Ďalší dôvod bol ten, že som tušil, že by to mohlo byť atraktívne pre čitateľov. A to z toho pohľadu, že si sami dokážu predstaviť, že do niektorej z týchto krajín vyrazia,” približuje Zibura, ktorý na jeden ťah prešiel Poľsko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko, Švédsko, Dánsko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Rumunsko, Ukrajinu a Slovensko.

Pri cestovaní využil svoj obľúbený spôsob cestovania – stop. “Skvelé je, že stopovanie je filtrom na zaujímavých ľudí. Stopárov berú predovšetkým ľudia, ktorí v mladosti sami stopovali a teraz sa chcú porozprávať. Vďaka tomu, že šoféri majú počas cesty čas naviac, sa môžete dobre porozprávať a nikoho nezdržujete. Navyše, stopárov už väčšina ľudí neberie. Vďaka tomu vás vezmú predovšetkým ľudia, ktorí sú, v tom najlepšom slova zmysle, niečím zvláštni,” hovorí Zibura. Podotýka však, že skúseností so stopovaním sa líšia od krajiny ku krajine.

Vo všeobecnosti sa dobre stopuje v krajinách bývalého Sovietskeho bloku, kde ľudí naučil stopovať nedostatok áut. Napríklad v Pobaltí som zvyčajne čakal len pár minút. Naopak, ťažšie je to na severe, kde som nikdy veľa nestopoval. Tam som totiž čakal hodinu i dve. Je to ale alchýmia. Záleží na dobrom mieste, šťastí a napríklad aj počasí. Prichádzajúci dážď je najväčší priateľ stopára. Keď ma už ale niekto vzal, bez výnimky bol milý.

V prednáške, ktorá sa kvôli súčasnej situácii bude konať online, porozpráva aj o miestach, ktoré ho na cestách príjemne prekvapili. “Napríklad praveká hvezdáreň Kokino v Macedónsku, nesmierne gýčová metropola Skopje, nekonečné fínske lesy, úchvatné Estónsko plné malých, zapadnutých dediniek, veľké a hrdinské príbehy poľských miest, len málo navštevované pamiatky UNESCO v Rumunsku alebo opustený vojenský prístav Karosta v Lotyšsku. Pozoruhodných miest je v Európe množstvo aj preto, že človek chápe miestnu kultúru.” 

 

Dátum: 23. 11. (pondelok)

Štart: 20:00 hod.

Lístky: bit.ly/Zibura2311

Event: https://www.facebook.com/events/2864551550251004/

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa