Moravany nad Váhom: Vzácny kaštieľ po rokoch ožíva

2018-01-26 16:00:00 |   |    | 

Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom v susedstve mesta Piešťany, bývalý Domov slovenských výtvarníkov a následne dlhodobo chátrajúci objekt, ožíva. Predstavením projektu jeho záchrany so symbolickým pomenovaním Návrat do života a výstavou ho sprístupnili v utorok(23.1.) jeho aktuálni vlastníci, manželia Petra a Róbert Vydrovci.



Majitelia prezentovali svoju víziu opravy a fungovania kaštieľa po ukončení prvotných záchranných prác. Návrat umenia do kaštieľa predstavuje malá kolekcia umeleckých diel, ktoré získali na EXPO Astana 2017 v Kazachstane striebornú cenu za dizajn. Každé z nich nesie v názve slovo energia.

Prítomní si tak mohli pozrieť diela sochárov Drahomíra Prihela, Juraja Čuteka, ktorý je čerstvým držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo, Tibora Bártfaya a trnavského architekta Jozefa Danáka. Informoval Ivan Krajčovič z Úradu Trnavského samosprávneho kraja.

Kaštieľ v Moravanoch bol postavený v stredoveku. V 16. storočí bol prestavaný na renesančný objekt a v 18. storočí barokovo upravený. Má veľký anglický park. Po špekulatívnych predajoch v uplynulých rokoch ho od roku 2017 vlastní spoločnosť Juris Doctor, s.r.o. so sídlom v Žiline.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa