Pýcha Oravy - Oravský hrad

2010-12-27 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zachovalý rozsiahly hrad sa týči na strmom vápencovom brale priamo nad obcou Oravský Podzámok vo výške stodvanásť metrov nad hladinou rieky Orava. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou.



Oravský hrad, kedysi sídlo Oravskej župy, vznikol v 13. storočí na mieste staršieho osídlenia pochádzajúceho asi z rozhrania letopočtov.

Prvá písomná historická zmienka pochádza z roku 1267, kedy bol kráľovským majetkom. Postupne menil majiteľov.

O dnešný vzhľad sa postarali Thurzovci, ktorých stavebná obnova hrad zaradila medzi významné stavby renesančného obdobia. V roku 1800 hrad vyhorel a bol veľmi poškodený. Čoskoro však bolo postarané o jeho konzerváciu a obnovu, pričom poslední majitelia Pálffyovci sa pokúsili o čiastočnú úpravu v štýle romantizmu.

Posledná a najvýznamnejšia komplexná obnova hradu sa uskutočnila až v rokoch 1953 až 1968. Interiér budov sa zachoval z čias gotiky, renesancie a romantizmu. Najzachovalejší je interiér kaplnky so zariadením z roku 1752.

Oravský hrad je súčasťou Oravského múzea v Dolnom Kubíne. Nachádza sa tam niekoľko stálych expozícií: prírodovedecká je rozdelená na dve časti - Fauna a flóra Roháčov a Oravská priehrada, archeologická expozícia sa venuje pravekej minulosti osídlenia oravského regiónu. Etnografická časť výstavy má názov Rok na dedine a prezentuje oravské obce a historická expozícia je tvorená pôvodným zariadením hradu a jeho stavbou.

Pozor Na prehliadku hradu sa vstupuje v sezóne aj so sprievodcom v (pol)hodinových intervaloch. Pre zimomrivých, odporúčame vziať si teplejšie oblečenie. Fotografovanie interiérov je spoplatené (3 eurá).

Bránami Oravského hradu prešlo v roku 2009 173 tisíc návštevníkov, najobľúbenejšími podujatiami boli už tradične Turzovské slávnosti, Rozprávkový svet a nočné prehliadky. Oravské múzeum spravuje spolu desať objektov, z ktorých sedem vrátane hradu je vyhlásených za národnú kultúrnu pamiatku.

Expozičnou novinkou hradu je etnografická výstava Oravské zemianstvo. Oravskú lesnú železnicu, ktorá premáva ešte iba dve sezóny, minulý rok vyskúšalo 16 tisíc turistov.

Okrem hradu a lesnej železničky turisti pravidelne vyhľadávajú Pamätný dom Martina Kukučína v Jasenovej, Hviezdoslavovu hájovňu v Oravskej Polhore či Farbiarsky dom T. H. Florina, Literárnu expozíciu P.O. Hviezdoslava a Čaplovičovu knižnicu v Dolnom Kubíne.  

 

 

Oravský hrad
Oravský Podzámok 027 41
Tel.: +421 43 5816114
Fax: +421 43 5816130
E-mail:
marketing@oravamuzeum.sk 

 

Zdroj/autor: muzeum, sita, tasr, oravamuzeum, drom

VIDEO Oravský hrad



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: oravamuzeum.sk

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa