Hrad Sklabiňa

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Hrad Sklabiňa alebo Sklabinský hrad



 

Hrad Sklabiňa alebo Sklabinský hrad neďaleko od Martina patrí k dominantám Turca.

 

História

Hrad Sklabiňa vznikol v prvej polovici 13. storočia na mieste staršieho hradiska. Najskôr sa stal strediskom hradného panstva, od roku 1328 bol sídlom Turčianskej stolice. V roku 1436 hrad vyhorel, po čom ho postupne nákladne upravili. Ďalšou rozsiahlou úpravou prešiel aj v polovici 16. storočia v súvislosti s tureckým nebezpečenstvom.

V prvej štvrtine 17. storočia si Révayovci v areáli hradu postavili pohodlný renesančný poschodový palác, ktorý bol obývaný až do roku 1944, keď ho podpálili hitlerovské vojská ako odpoveď na partizánske povstanie.

 

Súčasnosť

Od druhej svetovej vojny je hrad Sklabiňa v ruinách, v 70. rokoch 20. storočia však prebehli opravy vstupu do areálu a v súčasnosti prebiehajú ďalšie konzervačné práce. Aj vďaka nim dnes môžu návštevníci vidieť časť murív kaplnky s gotickým tvaroslovím, časti veže, palácov, hospodárskych budov, opevnenia, bášt i renesančného kaštieľa.

 

Video

 

Povesti a legendy

Legendy hovoria, že pod hradom Sklabiňa býva obrovský had, živiaci sa vínom, ktorého je vraj v podzemných pivniciach obrovské množstvo. Na koho vraj had pozrie, ten navždy skamenie.

 

Ako sa tam dostať

Hrad Sklabiňa je veľmi jednoducho prístupný. Autom sa dá prísť až priamo k nemu, lepšie je však zaparkovať v obci Sklabinský Podzámok, odkiaľ trvá cesta pešo asi 20 min.

 

Otváracie hodiny

Hrad je otvorený celoročne každý deň od 8.00 do zotmenia. Väčším skupinám, exkurziám a školám odporúčame ohlásiť so dopredu (kontakty nájdete na facebookovej stránke Hrad Sklabiňa). Súčasťou prehliadky hradu sú dve múzejné expozície, vstupné je použité na obnovu hradu:

jednotné: 5 € 

ZŤP: 3 €

deti do 6 rokov: zdarma

 

Vstup so psom

Hrad je prístupný so psom.

 

Zaujímavosti v okolí

Martin (8 km)

Necpaly (8 km)

Šútovo (17 km)

Blatnický hrad (17 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa