Rím

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Rome, Taliansko



 

Oficiálny názov  Roma, Rome

Večné mesto s viac ako dva a pol miliónom obyvateľov je hlavným mestom Talianska a regiónu Lazio. Ťažko povedať, čím mesto priťahuje najviac  – je to arogantné bohatstvo Vatikánu, nekonečnosť námestia Forum či krvavá povesť Kolosea? Staňte sa Rimanom a objavte pôžitky, ktoré mesto ponúka. Od nekonečnej histórie, dýchajúcej zo všetkých strán, po malú, ale intenzívnu intoxikáciu orieškovou zmrzlinou.      

 

DOPRAVA

Podobne ako v ostatných mestách Talianska, aj po Ríme sa najlepšie pohybuje pešo. Mesto nebolo vybudované pre autá a je to cítiť. Na druhej strane sa však mnohé pamiatky nachádzajú aj vo väčšej vzdialenosti, preto je využitie hromadnej dopravy často nevyhnutné.

Metro – najjednoduchšie je cestovanie metrom (Metropolitana), ktoré má vybudovanú rozsiahlu sieť. Jazdí často (cca každých 7 – 10 minút) a v čase od 5:30 do 23:30 (v sobotu do 00:30). Lístky sa dajú zakúpiť pri vstupe do metra v automatoch alebo stánkoch, predávajú sa aj v novinových stánkoch. Vodiči lístky nepredavájú.

Jednorazový lístok stojí 1,50 eura a platí od označenia 100 minút. V ponuke sú aj výhodné lístky (24-hodinový za 7 €, 48-hodinový za 12,50 €, 72-hodinový za 18 € a týždňový za 24 €), ktoré platia aj v autobusoch a elekričkách.

Nočné spoje premávajú od  23:30, zastavujú na zastávkach denných spojov a električiek. Počas leta (do 23. septembra) sú nočné spoje zredukované na polovicu, čo môže variovať od 10 minútových do 35 minútových intervalov medzi spojmi. Nočné spoje sú vďaka slabšej nočnej premávke presnejšie.     

Turistické autobusy – viacero spoločností ponúka v Ríme organizované prehliadky, obvykle v dvojpodlažných autobusoch so sprievodcom.

Auto - jazdiť po Ríme sa rovná samovražde – špeciálne na motorke. Takmer celé historické centrum je pre normálnu dopravu uzavreté, ak však bývate v hoteli v centre,  je možné sa k nemu autom dostať. Pri parkovaní v centre je potrebné povolenie od polície, inak hrozí odtiahnutie. Na požičanie auta je potrebný vek 21 rokov. Odporúča sa rezervácia v predstihu. Požičať sa dajú aj motorky, mopedy a bicykle.

Taxi - Taxíky je možné objednať telefonicky (číslo 060609), platí sa aj za cestu k zákazníkovi. Iný spôsob je prísť na stanovisko (fermata dei taxi), v centre okolo Termini, Piazza Venezia, Piazza San Silvestro, Piazza di Spagna and Piazza Barberini. Odporúča sa ísť len legálnym taxíkom (biele a žlté), a uistiť sa, či je zapnutý taxameter. Autá by mali mať cenník aj v angličtine.

Bicykle – Zaujímavou alternatívou sú bicykle. Prenájom stojí asi 4 eurá na hodinu, musíte sa však registrovať a podpísať v zmluvu v jednom z desiatich stánkov. Výhodou je, že s bicyklom môžete ísť aj do metra, vždy však len do prvého vagóna a treba si naň zakúpiť lístok. Ideálnou lokalitou na spoznávanie na picykli je park Appia Antica, kde môžete objavovať starú cestu Appia Antica (Mausoleum di Cecilia Metella, Villa di Massenzio, katakomby), Park akvaduktov a Valle della Caffarella. Ďalšie cyklotrasy nájdete aj popri Tiberi, v parku Villa Borghese a za hranicami centra.

 

UBYTOVANIE

Rímske hotely ponúkajú celú škálu služieb, od renesančných palácov, cez secesné budovy s originálnym zariadením až po rodinné penzióny. Hotely v centre sú vďaka polohe drahšie, služby výške cien často nezodpovedajú. Lacnejšie ubytovanie sa dá nájsť okolo Stazione Termini, štvrť je plná vreckových zlodejov a gangov kradnúcich detí. Ubytovanie tu ponúkané je málokedy výhodné, odporúča sa využiť len v núdzových prípadoch, ceny si žiadajte vopred a písomne. Bývať bližšie k centru je len o niečo drahšie, ale určite príjemnejšie.  

Počas turistickej sezóny trvajúcej od Veľkej noci po koniec októbra a cez Vianoce sa oplatí  ubytovanie rezervovať vopred, aj keď sa takmer vždy sa dá niečo nájsť.  Na mieste sa oplatí navštíviť Free Hotel Reservation Service, s medzinárodným personálom (otvorené denne 7:00 – 22:00; tel. č. 06 699 1000). Ubytovanie sa dá rezervovať aj na oficiálnych stránkach mesta, alebo si ubytovanie rezervujte on-line cez Booking.com.

Rezervujte si ubytovanie v Ríme online.

 

JEDLO

Trattoria je väčšinou rodinný podnik, kde ponúkajú domácu kuchyňu. Ristorante je formálnejšia, väčšinou je tu väčší výber jedál. Osteria je hostinec s niekoľkými jedlami a nekonečným množstvom vína. Pizzérie ponúkajú okrem pizze aj antipasto, pastu, mäsové a bezmäsité jedlá. V centre (centro storico) je veľa dobrých reštaurácií. Turistické pasce sa dajú jednoducho rozoznať, uniformné, vychvaľujúce sa, drahé miesta po celom meste. Lacné reštaurácie sú okolo Via Cavour a Termini – niektoré sú však pochybné. Ak sa neponáhľate, oplatí sa odbočiť k San Lorenzo, je tam študentská štvrť, kde sa dá najesť za rovnaké ceny oveľa lepšie.

Na juh od centra vo štvrti Testaccio sú dobré a lacné trattorie, podobne je to vo Trastevere tradičnom rímskom centre reštaurácií.       

Medzi rímske špeciality patria: Carciofi alla romana (artičoky na rímsky spôsob), Puntarelle (šalát z čakanky), pasta Bucatini alla Amatriciana, spaghetti alla "Carbonara", Abbacchio alla "scottadito" (jahňacie), Rigatoni con la "Pajata",  Scaloppine alla romana (teľacie s čerstvými artičokmi), Coda alla "vaccinara" (hovädzí guláš), Cornetti e cappucino (špeciálne cornetti alla nutella). Tradičným rímskym jedlom sú držky (Trippa).     

Pizza – lepšie pizzerie pečú často len večer, ako predjedlo skúste pečenú sladkovodnú tresku (baccala). Rímska pizza je známa pre svoj tenký okraj. Lacný spôsob stravovania je Pizza al Taglio (pizza predávaná po častiach), predávaná na váhu.       

Panini – sendviče sa predávajú zohriate (caldo), alebo studené. 

Zmrzlina (gelato) - zmrzlinárne sú na každom rohu, oplatí sa hľadať veľké 'G' na štíte. Kvalita označených zmrzlinární je overená, sedenie vovnútri stojí viac.

Víno - Miestne vína sú lacnejšie a veľmi dobré. Stolové stoja okolo 4–5 euro.

 

ZÁBAVA

V Ríme nikdy nie ste od zábavy ďaleko, medzi typické patria opera, futbal, tanec alebo bar. Rimania veľa nepijú, ale barov a klubov je tu dosť. Po centre sa rozšírili puby, a vínne bary (enoteche alebo vinerie). Medzi barmi a reštauráciami sú rozdiely, pri vstupe do nočných klubov sa niekedy platí vstupné.  Mnoho barov a nočných klubov je okolo Campo de' Fiori a Panteónu tiež na Trastevere a Testacci. Príjemné krčmy sú okolo Piazza Navona. Alternatívou je park Cirkus Maximus, hrá sa tu futbal, hudba, tiež sa tu piknikuje. V angličtine sa premietajú filmy v kinách Pasquino a  Warner Village Moderno. Počas leta sa koná množstvo operných predstavení na zaujímavých miestach. Balet vystupuje v kúpeľoch cisára Caracallu, alebo v bazilike San Clemente. Medzi najznámejšie rímske divadlá patria Teatro dell'Opera na Piazza Beniamino Gigli, Teatro Nazionale - Sala Milloss na Via del Viminale, 51 a Teatro Brancaccio na Via Merulana, 244. V Ríme neexistuje jednotný systém predaja lístkov, zvyčajne stačí prísť na miesto chvíľu pred začiatkom predstavenia. Informácie o dianí v meste poskytujú Roma C'e, Wanted in Rome, Il Messagero alebo La Repubblicca.

 

NÁKUPY

Výklady rímskych obchodov sú očarujúce. Je jedno či ide o značkové oblečenie, klenotníctvo, knihy, domáce potreby alebo starožitnosti, vždy sa niečo nájde niečo, čo sa dá kúpiť. Nákupné štvrte sú okolo Via del Corso a Via Condotti. Obchody najznámejších značiek sú okolo Via Condotti, lacnejšie oblečenie nájdete na Via del Corso. Oplatí sa kúpiť niektoré značky oblečenia, kožené kabelky a topánky. Letné výpredaje začínajú okolo 15. júla. Lacnejší tovar je možné kúpiť na Via Cola di Rienzo, v okolí Via del Tritone, Campo de'Fiori a Pantheónu.  Ak natrafíte na falošné výrobky 'Louis Vuitton' predávané imigrantmi, oplatí sa o cene jednať. Nezabúdajte, že nákup napodobenín značiek je v Taliansku pre predajcu aj pre kupujúceho nezákonný. Pokuty sa môžu vyšplhať až na 1000 euro.   

Najväčšie outlety sú v Castel Romano (asi 20 km od Ríma) a vo Valmontone (asi 50 km od mesta). Ceny značkových tovarov sú o 30% nižšie ako v značkových obchodoch.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Počas Veľkej noci prichádzajú do mesta katolícki pútnici z celého sveta. Na Veľký piatok sa koná procesia nesenia kríža, sprievod začína v Koloseu a prechádza na Kapitol.

Testaccio sa naplní v lete, koná sa tu nekonečný festival – množstvo koncertov pod holým nebom. Atraktívny je jazzový koncert vo Villa Celimontana.    

Od júna do septembra je Rímske leto (Estate Romana) sprevádzané letnými festivalmi, Rím ožije koncertmi, letným kinom. Na ostrove Tiberina na rieke Tibere sú v júli a v auguste otvorené bary, stánky, konajú sa koncerty. Počas festivalu  Festa di Noantri (20-28.júla) vo štvrti Trastevere sa ulice naplnia pouličným divadlom, stánkami s jedlom a ručne vyrábaným tovarom. V septembri sa koná  Notte Bianca (biela noc). Múzeá, galérie a obchody sú otvorené od 20:00 do 08:00, tiež sa koná veľa koncertov a pouličných predstavení po celom Ríme.

 

ŠTÁTNE SVIATKY

1. apríl (Nový rok / Capodanno)

6. apríl (Traja králi / Epifania)

pohyblivý dátum (Veľkonočný pondelok / Lunedi dell´Angelo)

25. apríl (Deň oslobodenia / Festa della Liberazione)

1.máj (Sviatok práce / Festa del Lavoro)

2. jún (Založenie Talianskej republiky / Festa della Repubblica)

15. august (Nanebovzatie Panny Márie / Ferragosto e Asunta)

1. november (Všetkých svätých / Tutti i santi)

8. december (Počatie Panny Márie / Immacolata Concezione)

25. december (Vianoce / Natale)

26. december (Svätého Štefana / Santo Stefano)

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Basilica di San Giovanni in Laterano – prvá kresťanská bazilika postavená v Ríme, dodnes slúži ako katedrála a sídlo pápeža ako rímskeho biskupa. Po niekoľkých prestavbách a následnej kombinácii štýlov patrí medzi najzaujímavejšie rímske stavby.  

Cintorín Capuchin – bizarné a makabrózne kaplnky cintorína, kde je akákoľvek dekorácia od rámov na obrázky, po svietniky vyrobená z ľudských kostí.   

Anjelský hrad (Castel Sant'Angelo)- hrad ochraňujúci živých aj mŕtvych. Postavený ako mauzóleum cisára Hadriána, prestavaný na pevnosť pápežov. Premenovaný bol potom, ako pápež Gregor videl počas morovej epidémie okolo hradu lietať anjela.  

Koloseum – symbol večného Ríma dodnes podnecujúci predstavivosť hôrd čakajúcich turistov. 

Museo e Galleria Borghese - „kráľovná súkromných zbierok“ kardinála Scipione Borghese, jedného z najväčších zberateľov umenia všetkých čias. Medzi „hviezdy“ patria sochy Pluta a Persefony, Apolóna a Dafné od Berniniho, a Madona s hadom od Carravaggia. Tiež sú tu majstrovské diela od Belliniho, Giorgioneho, Veroneseho, Botticelliho, Guercina a Rubensa.

Panteón – jedna z najvznešenejších stavieb na svete postavená v roku 27 p.n.l.. Patrí k najzachovalejším pamiatkom starovekého Ríma, sú tu pochovaní talianski králi Viktor Emmanuel II., Umberto I. a maliar Rafael.  

pahorok Pincio – výhľad na katedrálu sv. Petra je neuveriteľný. Elegantný park je populárny pre víkendové prechádzky – passagiata.

Forum Romanum (Foro Romano) – obchodné, politické a náboženské centrum starovekého Ríma.

Trastevere – skutočná rímska štvrť s matkami a ich kočíkmi, klebetiacimi miestnymi a stratenými turistami.

Fontána di Trevi – najväčšia a najslávnejšia rímska fontána postavená Nicolom Salvim v roku 1762, nesmrteľnou sa stala účinkovaním vo Felliniho filme La Dolce Vita (Sladký život).

 

NAVRHOVANÝ PROGRAM

Rím za 2 dni

1. deň: Bazilika sv. Petra vo Vatikáne - Castel S. Angelo – Piazza Navona – Pantheon – Piazza di Spagna

2. deň: Koloseum - Via dei Fori Imperiali – Forum Romanum - Campidoglio (Kapitol) a Kapitolské múzeá

Rím za 4 dni:

1. deň: Koloseum – Konštantínov oblúk – Forum Romanum - Piazza del Campidoglio – Piazza Navona – Fontana di Trevi – Piazza di Spagna
2. deň: Bazilika sv. Petra vo Vatikáne - Castel S. Angelo – Trastevere
3. deň: Ostia Antica - Centrale Montemartini
4. deň: Villa Borghese – katakomby – Via Appia

Rím za 5 dní:

1. deň: Via dei Fori Imperiali - Foro Romano – Colosseo - Arco di Costantino - San Pietro in Vincoli - Quartiere Monti - Via dei Serpenti - Via Nazionale - Palazzo delle Esposizioni - Galleria d’Arte Moderna - Trinità dei Monti
2. deň: Piazza della Rotonda – Pantheon - San Luigi dei Francesi - Piazza Navona - Fontana dei Quattro Fiumi - Sant’Agnese in Agone - Museo di Roma di Palazzo Braschi - Piazza Campo de’ Fiori
3. deň: Basilica di San Pietro - Rione Borgo - Musei Vaticani - Stanze di Raffaello - Cappella Sistina - Castel Sant’Angelo - Ponte Sant’Angelo - Quartiere Trastevere
4. deň: Piazza del Popolo - Santa Maria del Popolo -Via del CorsoVia del Babuino - Via di Ripetta - Trinità dei Monti - Via dei Condotti - Via Frattina - Via Borgognona - Via delle Carrozze - Via Vittoria - Via della Vite - Piazza Colonna - Palazzo Chigi - Palazzo Montecitorio - Fontana di Trevi - Piazza del Quirinale - Scuderie del Quirinale
5. deň: Basilica di San Paolo fuori le mura - Centrale Montemartini - Il palazzo dipinto da Blu - Piramide Cestia – Colosseo – Vittoriano - Musei Capitolini - Piazza del Campidoglio - Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali

Kresťanský Rím: San Giovanni in Laterano - Bazilica sv. Klementa -  Basilica di San Pietro in Vincoli - Santa Maria Maggiore - Basilica di Santa Cecilia in Trastevere - Piazza San Pietro - Santa Maria del Popolo -  kostol Trinità dei Monti - Chiesa di Sant'Ivo alla Sapienza - Chiesa di Sant’Ignazio – Chiesa Nuova

Antický Rím: Terme di Caracalla - Domus Aurea – Koloseum - Basilica di Massenzio – Palatinum – Forum Romanum - Mercati Traianei - Ara Pacis Augustae

Zelený Rím: Park Borghese, park Villa Torlonia, Villa Ada,  Villa Celimontana, Villa Pamphili

Pre milovníkov umenia: Palazzo Barberini, kostol San Luigi dei Francesi, kostol Sant’Agostino, Santa Maria del Popolo, Pinacoteca Capitolina, Galleria Doria Pamphilj, Galleria Nazionale d’Arte Antica, Palazzo Barberini, Galleria Borghese, Vatikánske múzeá a Sixtínska kaplnka

Najlepšie vyhliadky: vrch Gianicolo, Terazze del Vittoriano, Pincio, Giardino degli Aranci, kupola chrámu sv. Petra

Fontány: Fontana delle Naiadi (Piazza della Repubblica) - Fontana del Tritone (Piazza Barberini) – Barcaccia (Via Sistina) - Fontana di Trevi (Piazza di Trevi) - Fontana delle Tartarughe (Piazza Mattei) - Fontana dei Tritoni (Piazza della Bocca della Verità) - Fontana dei Fiumi (Piazza Navona) - Fontanone del Gianicolo (Trastevere)

 

PASY

V ponuke sú dve verzie – 48- a 72-hodinový ROMA PASS. Obe sa dajú zakúpiť v turistických kanceláriách na viacerých miestach (centrum mesta, letiská).

48- hodinový pas - Cena: 28 eur. V cene je zahrnuté: mapa a knižný sprievodca mestom, mestská hromadná doprava zdarma, 1 vstup do múzea podľa vášho výberu zdarma, vstup zdarma do vybraných múzeí, zľava na turistické služby a vstupné na výstavy, podujatia a do múzeí (cca 2 eurá / vstupenka).

72- hodinový pas - Cena: 38,50 eur. V cene je zahrnuté: mapa a knižný sprievodca mestom, mestská hromadná doprava zdarma, 2 vstupy do múzea zdarma, vstup zdarma do vybraných múzeí, zľava na turistické služby a vstupné na výstavy, podujatia a do múzeí (cca 2 eurá / vstupenka).

 

INTERNET

www.turismoroma.it

www.museiincomuneroma.it

www.enjoyrome.com

 

APLIKÁCIE

Rímska ZOO – praktické informácie aj mnoho zaujímavostí o obyvateľoch rímskej ZOO

Múzeá – informácie o zbierkach, výstavách a kurzoch v dvadsiatke rímskych múzeí

Pitné fontány – mapa + popis najbližších pamiatok a umeleckých fontán

Roma é – najzaujímavejšie podujatia, pamiatky aj známe a menej známe trasy

Letiská – všetky turistické informácie aj aktuálne info o príletoch a odletoch na letiskách Fiumicino a Ciampino

Muoversi a Roma – všetky informácie o doprave v Ríme – plánovač cesty, aktuálna situácia na cestách

Chiama Tax – aplikácia na zavolanie objednávanie najbližšieho taxíka

 

BEZ ZÁRUKY

Ak budete v Ríme dlhšie, oplatí sa vyskúšať krátky kurz gladiátorského boja. Intenzívne trojdňové cvičenie usporadúva gladiátorská škola na Via Appia. Levy sú v cene, stačí si priniesť vlastný trojzubec.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa