Bazilej

2009-07-12 14:00:00 |   |    | 

Basel, Švajčiarsko



 

Oficiálny názov Basel

Urbánny, bohatý Bazilej je serióznym mestom biznisu. Medzi jeho najväčšie atrakcie patria galérie a výstavné práce najlepších súčasných architektov. 

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bazilej.

 

DOPRAVA

Po meste sa veľmi dobre chodí pešo. Staré mesto nie je veľké a je tu mnoho ulíc a uličiek, po ktorých sa kráča veľmi dobre. Nákupné ulice sú pre inú ako pešiu dopravu uzavreté. Pri peších cestách po starom meste rátajte s kamennou dlažbou a strmým stúpaním.

 

Druhy dopravy

Električka a autobus - zeleno-žlté električky sú neodmysliteľnou súčasťou mesta a spolu s autobusovou dopravou prepravujú obyvateľov či návštevníkov rýchlo a pohodlne nielen po meste, ale aj do susedných štátov – Francúzska a Nemecka. Električky a autobusy jazdia presne, sú relatívne lacné, veľmi čisté a spoľahlivé.

Auto - jazdiť po meste autom sa cudzincom nedoporučuje, úzke ulice mesta môžu byť mätúce. Problémom môžu byť aj električky, ktoré majú pred autami prednosť. Parkovanie v starom meste je relatívne drahé a miesta sú vzácne. Hotely strednej úrovne a luxusné hotely parkovanie väčšinou zabezpečujú. Pri príjazdoch do centra mesta je sieť čistých, bezpečných (platených) verejných garáží. Väčšinou sú otvorené počas 24 hodín.

Bicykel – Bazilej je príjemným mestom s mnohými cyklistickými dráhami. Cyklisti majú dokonca aj vlastné svetlá na semaforoch, oplatí sa dávať pozor na vodičov električiek. V meste je niekoľko spoločností, kde sa dá požičať bicykel.

Letisko - EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg (EAP), (Basel, BSL), Mulhouse (MLH) http://www.euroairport.com/

 

Cestovné lístky

Lístky možno kúpiť v automatoch, ako aj v zákazníckych centrách alebo priamo u vodiča v autobusoch. Nové automaty na lístky akceptujú švajčiarsky frank a euro, majú na výber viaceré svetové jazyky a akceptujú platbu aj kartami. Existuje aj cestovná karta U- Abo, no oplatí sa hlavne pre domáce obyvateľstvo, nakoľko ide o dobýjanie karty na cestovanie na mesiac či rok. Za prestupy sa neplatí, lístky nekontroluje nikto, ale v periodických intervaloch sa uskutočňujú revízie. Jednosmerný lístok je  platný na jednu cestu od odchodu po cieľovú destináciu, časový limit je zobrazený na lístku. Deti od 6 do 16 rokov majú zľavu.

 

Cena lístkov

Lístok na krátku vzdialenosť (30 minút) vrátane prestupov v jednom smere stojí 2,30 EUR, lístok v zóne 1 má cenu 3,80 EUR a v zóne 2 - 4,70 EUR.  Cena lístka do Nemecka v zóne 2 je 4,70 EUR, v zóne 3 je cena lístka 6,10 EUR  a v zóne 4 je 8,60 EUR.  Denné lístky sa dajú kúpiť na 1,2,3,4 alebo 7 dní. Pred cestou sa musia označiť v automate. Denný lístok platný v zóne 10, 11, 13 a 15 stojí 9,90 EUR, lístok platný v celej oblasti mesta na deň stojí 18,70 EUR, 2-denný 26,90 EUR, 3-denný lístok stojí 33,10 EUR, 4-denný stojí 38,90 EUR a na 7 dní 45 EUR. Pri kúpe viacerých lístkov (viac ako 6) je zľava 10 %. Viac informácií na http://www.bvb.ch/en/tickets-fares/standard-fares/travelcards.

 

UBYTOVANIE

Napriek vysokému počtu hostelov, je ubytovanie v meste orientované potreby biznismenov.  Hotely strednej a vyššej úrovne sú plné cez týždeň, ale počas víkendov sa vyprázdnia. Vtedy klesajú aj ceny (priemerne o 10%), a last-minute ponuky sú inzerované na stránkach hotelov.
Ak plánujete byť v meste počas sviatkov Fastnacht, alebo veľtrhov BaselWorld alebo ArtBasel, oplatí sa rezervovať si izbu v niekoľkotýždňovom predstihu. Počas uvedených akcií je mesto preplnené. Viac informácií nájdete tu.

Rezervujte si ubytovanie v Belizej online.

 

JEDLO

Reštaurácie v Bazileji sú úžasné. Ponuka je široká, nájdete tu jedlá domácich aj medzinárodných kuchýň. Viac informácií na oficiálnych stránkach mesta. 
Kaviarne – v meste je obrovský počet kaviarní. Nájdete tu tradičné, aj alternatívne miesta.

 

NÁKUPY

Tradičným bazilejským suvenírom je Basler Läckerli, miestne zázvorové sušienky (ale bez zázvoru), výborné sú aj neznačkové, kúpené v supermarkete.
Nákupnou ulica Bazileja sa vinie z Clarastrasse na Marktplatz , potom na Freiestrasse a Gerbergasse do Heuwaage a Bankverein. Nájdete tu väčšinou špeciálne a luxusné obchody. Podobne ako v ostatných švajčiarskych mestách, aj v Bazileji nájdete mnoho zlatníctiev, hodinárstiev a čokoládovní. Originálnejšie obchody nájdete mimo centra na miestach ako Schneidergasse, Heuberg, alebo Nadelberg. Suveníry (väčšinou gýčové) kúpite v kioskoch, originálnejšie nájdete v obchodoch označených ako Heimatwerk.
Ceny značiek sú podobné v celom Švajčiarsku, za nôž švajčiarskej armády alebo hodinky zaplatíte v celej krajine rovnakú, alebo podobnú cenu.
Väčšina obchodov zatvára presne o 18:30 hod. Okrem štvrtka kedy sú otvorené do ôsmej alebo deviatej. V sobotu sú obchody otvorené do 17:00 hod., v nedeľu sú zavreté. Výnimkou sú obchody okolo hlavnej stanice, supermarket Coop Pronto a menšie rodinné obchody vo vzdialenejších štvrtiach. Bazilejský trh (na Marktplatz) funguje od pondelka do piatku do 13:00 hod., zvyčajne tu nájdete miestne organické produkty. Najlacnejším miestom je blší trh, konajúci sa každú sobotu na Petersplatz.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Najvýznamnejšou udalosťou v meste je bazilejský variant karnevalu - Basler Fasnacht. Trvá tri dni a začína v prvý pondelok po popolnicovej strede. Nedá sa porovnať so slávnejšími a okázalejšími podujatiami ako karneval Riu, alebo Mardi Gras v New Orleans. Humor a a atmosféra sú odlišné, komornejšie. Ďalšou pozoruhodnou akciou je veľtrh súčasného umenia Art Basel. Koná sa v strede júna a  je najdôležitejšou akciou svojho druhu v Európe.  Iným podstatným podujatím je veľtrh hodín a zlatníctva BaselWorld, ktorý je najväčším podujatím svojho druhu na svete. Počas neho sa počet obyvateľov mesta zdvojnásobí. Zoznam iných podujatí nájdete na oficiálnych stránkach mesta.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Augusta Raurica – najväčšie rímske ruiny vo Švajčiarsku. Sú poslednými pozostatkami rímskej kolónie postavenej v roku 44 p. n. l.. Dnes je súčasťou areálu divadlo a niekoľko chrámov, v priľahlom múzeu je vystavený originálny dom rímskeho občana;    
Fondation Beyeler – najlepšia súkromná zbierka umenia sprístupnená verejnosti. Skulptúry Joana Miró a Maxa Ernsta sú obklopené sochami primitívnych kmeňov. Modernistické maľby Picassa a Rothka úžasne komunikujú otvoreným architektonickým priestorom Renza Piana (www.beyeler.com);
Museum Jean Tinguely – postavené jedným z najlepších švajčiarskych architektov Mariom Bottom. Pôsobí hravým ale aj mrazivým dojmom. Nanešťastie sa väčšiny „kinetických“ skulptúr nemôžete dotknúť. Napriek tomu struny, železné perá a točiace kolesá pôsobia podobným  dojmom ako práce šialeného profesora (www.tinguely.ch);
Münster – románsko-gotická katedrála postavená v rokoch 1019 -1500;
Galluspforte – Gallusov portál, najdôležitejšia románska pamiatka vo Švajčiarsku;    
Elisabethen – prvý protestantský kostol postavený v meste, považovaný za najvýznamnejšiu neogotickú stavbu vo Švajčiarsku;    
Bazilejská radnica – prekrásne reštaurovaný renesančný palác, aj keď je dodnes využívaný mestským úradom, dá sa sem vstúpiť (najlepšie s organizovanou skupinou);
Mestské brány – masívne bazilejské opevnenie bolo postavené po zemetrasení v roku 1356, niekoľko z brán stojí za to vidieť – Spalentor, St. Alban Tor, St. Johanns Tor;

 

PASY

S pasom BaselCard má turista výhodu niekoľkých zliav pri kultúrnych ponukách a atrakciách. S kartou ušetríte 50% na vybraných turistických aktivitách a atrakciách mesta (výlety loďou, vstup do mnohých múzeí, vstup do ZOO, prehliadky mesta, divadelné predstavenia plus cesta trajektom zdarma). Turista má na výber 24-hodinový alebo 48- hodinový pas. Cena 24-hodinového pasu pre dospelého je 20 CHF, deti s cenou 10 CHF, 48-hodinový pas vyjde dospelého návštevníka 30 CHF  a dieťa 15 CHF. Viac informácií na https://www.basel.com/en/BaselCard.

S pasom Museum-PASS-Musées môžete navštíviť 320 múzeí, hradov, parkov a záhrad v Nemecku, Francúzsku a Švajčiarsku na jeden rok. Taktiež je súčasťou pasu aj prístup na všetky dočasné a stále výstavy v rámci múzeí. Držiteľ pasu môže so sebou vziať 5 detí do 18 rokov zadarmo bez ohľadu na príbuzenstvo. Pas sa predáva v múzeách, ale aj online. Cena ročného pasu je 128 CHF (95 EUR). Učitelia, študenti a zdravotne postihnutí ľudia majú zľavu. Viac informácií na http://www.museumspass.com/en.

Každý návštevník mesta dostane pri nahlásení sa v oficiálne registrovanom ubytovacom zariadení pas - Mobility Ticket. Tento pas dáva možnosť používať verejnú dopravu v meste a okolí zadarmo (zóna 10, 11, 13 a 15), no maximálne 30 dní od dňa ubytovania sa v Bazilej.

 

APLIKÁCIE

City Guide Basel – všetky dôležité informácie o meste vrátane verejnej dopravy, mapy, aj offline režim

Basel map – navigačný systém pre autá, bicykle a pešiakov, mapy, aj offline režim

Art Basel – oficiálny sprievodca umením mesta

My Basel – všetky turistické atrakcie mesta

Merian Guide for Basel – všetko o kultúre mesta vrátane nakupovania

 

INTERNET

http://www.basel.com/

http://www.basel.ch

http://en.wikipedia.org/wiki/Basel,_Switzerland

http://www.bs.ch/en.html

 

BEZ ZÁRUKY

Bazilejské letisko je jediným dvojnárodným letiskom na svete. Leží vo Francúzsku, od Bazileja je vzdialené asi 4 km. S mestom je spojené diaľnicou. Tri označenia tohto letiska sú používané na zvýšenie chaosu pasažierov.

 

Zdroj/autor:  mzvsr,cia,wikitravel,lonelyplanet,drom

Foto: www.sxc.hu

Aktualizácia: 08 / 2017

VIDEO Bazilej

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa