Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov

2022-03-25 06:00:00 |   |    | 

Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov, je ich 10.000. Celkovo je na Slovensku 28.000 sysľov. Na Muránskej planine a v Slovenskom krase žije spolu 8000 sysľov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), ktoré sa pripravuje na ich odchyt.



 

"Dve tretiny sysľov žijú na troch miestach na Slovensku, čo dosť vypovedá o malých počtoch ostatných populácií na zvyšných 39 lokalitách," skonštatovali environmentalisti. Vďaka tomu je v nich podľa BROZ vysoký stupeň príbuzenského kríženia, málo mláďat a trpia aj rôznymi chorobami a genetickými defektmi.

Dobrovoľníci zo združenia chodia v posledných dňoch prikrmovať sysle na bratislavské letisko. Hádžu im trochu slnečnice, aby si zvykli chodiť na tieto miesta. "Chystáme tam totiž odchyt sysľov a ich prevoz na iné lokality, aby sme posilnili niekoľko populácií na južnom a západnom Slovensku," uviedli environmentalisti.

Genetická štúdia zoo Bojnice v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene v rámci projektu LIFE syseľ ukázala, že kľúčovým riešením pre malé syslie populácie je ich genetické posilnenie. "Kedysi sa migrácie jedincov medzi rodinami diali prirodzene, keďže syslie kolónie boli od seba vzdialené len pár kilometrov," vysvetlilo BROZ. Doplnilo, že teraz je na presun najvhodnejší čas, pretože sysle sa len nedávno zobudili a ešte sa nestihli spáriť. Syseľ pasienkový je na Slovensku chráneným druhom.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa