VÝLET Skanzen Gazdovský dvor

2010-06-27 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Gazdovský dvor sa nachádza na mieste, kde bol pôvodný gazdovský dvor už v 18. storočí.Stála expozícia typickej kopaničiarskej usadlosti z konca 19. storočia.



Leží v peknom prostredí myjavského regiónu vedľa evanjelického kostola v Turej Lúke, ktorá bola osídlená už v 16. storočí.

Myjavský región má bohatú históriu a kultúrne tradície. Gazdovský dvor prezentuje tradičné formy života a bývania v myjavskom regióne. Zrekonštruovaný objekt však nie je iba statickou ukážkou zachovania bývania, tradícií a zvyklostí.

Žije svojím životom poľnohospodárskej usadlosti z rokov 1900 1950. Teda v rokoch pred prvou svetovou vojnou až do začiatku kolektivizácie, ktorá neobišla ani tieto miesta.

O areál v Turej Lúke pri evanjelickom kostole sa stará jeho gazda s gazdinou, ktorá každého pocestného pohostí aspoň štamperlíkom či mastným chlebom. Od jari až do zimy je okolo hospodárstva stále čo robiť. Ovce, kozy, sliepky, zajace a samozrejme pes v búde, voz, sane, rajtár, brány, šečkovica, mlátačka, hrstovačka, hrabačka... to všetko do gazdovského dvora patrí.

Takmer všetok mobiliár v interiéri a exteriéri Gazdovského dvora pochádza z darov obyvateľov Myjavy - Turej Lúky, no i Starej Myjavy, Brestovca, Rudníka, Vrboviec a iných obcí myjavského regiónu. Sú to veci, ktoré prešli ich rukami a prostredníctvom nich tu zostáva i kus ich života.

 

 

 

Gazdovský dvor Myjava

Tel.: +421 907 202 126
Fax: 034/621 2597
E-mail: sekretariat1@myjava.sk

 

Zdroj/autor: skonline, myjava, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TIC Trenčín

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa