Jesenný tip: Nenechajte si ujsť moravské vínne cesty a príjemnú atmosféru v prírode

2015-09-17 08:00:00 |   |    | 

Spolu s jeseňou prichádza najobľúbenejšia časť roka všetkých vinárov. Na viniciach sa pozbierala nová úroda a konečne sa môžu ochutnať aj prvé znamenité kúsky z novej zbierky. U nás sú z toho hľadiska významnými oblasťami najmä Tokaj a Záhorie. Ak sa vám však zažiada vyjsť aj trošku mimo slovenských hraníc, tak potom by ste si to jednoznačne mali namieriť na Moravu. Tunajšie vínne cesty patria k tým najobľúbenejším a spájajú navyše malé vinárničky s dobrými reštauráciami, pamiatkami a krásnou prírodou.



 

Bicyklom, autom alebo tour?

 

Na Morave sa nachádza niekoľko vinných ciest. Záleží teda na vás, koľko toho chcete stihnúť a čo všetko si chcete vychutnať. Tým najobľúbenejším spôsobom je ešte stále preprava na bicykli. Môžete si vďaka nej lepšie obzrieť prírodu a dostať sa tak do bližšieho kontaktu s prírodou. Tento spôsob je aj trochu romantickejší, užijete si lepšie zážitky a môžete lepšie preskúmať jednotlivé regióny. Bicykle je možné požičať si aj na mieste a ušetriť tak na ich preprave. Ak však chcete vidieť väčšiu časť týchto ciest, v tom prípade stavte radšej na auto. Je to pohodlnejšie a najmä toho stihnete podstatne viac. Vždy sa presuniete do iného mestečka, kde si vychutnáte ďalší vinársky večer. Malým problémom je, že takto si musíte plánovať vždy dvojdenné prestávky, pretože inak by ste mali problém so šoférovaním. Treťou možnosťou je rezervovať si nejakú konkrétnu tour. Niektoré sa robia aj priamo zo Slovenska a v závislosti od ich trvania uvidíte vybranú časť tohto regiónu. Máte postarané o dopravu i ubytovanie a spolu s ďalšími vinármi si už len vychutnávate jednotlivé vinárne.

 

18 ciest a 10 okruhov

 

Možno to znie neuveriteľne, ale keď skombinujete jednotlivé vínne cesty v moravskom regióne, dostanete dokopy trasu dlhú viac ako 1000 kilometrov. Na nej sa nachádza 18 menších ciest, ktoré sa v niektorých prípadoch spájajú do desiatich okruhov. Vyberať si môžete spomedzi týchto vinných ciest: Brnenská, Bzenecká, krajom André, Kyjovská, Mikulovská, Modré hory, štyri veľké Moravské cesty, Mutenická, Skalická, Stará hora, Strážnická, Uherskohradištská, Veľkopaulovická, Podluží a Znojemská. Väčšina z nich je pohodlne prejazdná aj na bicykli. Zamerajte sa najmä na menšie vinice, ktoré majú osobité čaro. Tam si môžete vychutnať pravú domácu atmosféru a netradičné vína robené srdcom. V tých väčších viniciach sa však môžete tešiť aj na možnosť ich prehliadky, ktorá je často spojená s ochutnávkou. No najlepšie si víno istotne vychutnáte pri jesenných pochúťkach ako pečená hus alebo kačka s lokšami, ku ktorým vám bude vyhrávať tradičná hudba. Informujte sa aj na možnosť typických tradičných večerov so živou ľudovou kapelou, ktoré sa robia väčšinou počas víkendov.

 

Veľký výber podujatí

 

Počas tohto obdobia sa tradične na Morave koná aj množstvo akcií. Veľmi obľúbené sú jesenné jarmoky, ktoré sú vždy spojené aj so zaujímavým programom. Ak sa však chcete vyhnúť takýmto veľkým stretnutiam, pozrite si program iných podujatí. Medzi ne napríklad patria najmä dni otvorených dverí v jednotlivých viniciach. Vždy je dobré vopred si pozrieť program, pretože dátumy sa v rámci regiónov menia a vy si potom môžete naplánovať cestu tak, ako vám to bude presne vyhovovať. Veľmi zaujímavý je aj druhý septembrový víkend, keď sa bude v Uherskom Hradišti konať festival Slovácke slávnosti vína a otvorených pamiatok, kde sa bude okrem iného vyhlasovať aj súťaž o najlepšie tohtoročné víno tohto regiónu.

 

Krásna architektúra

 

Popri návšteve jednotlivých viníc však majte oči dobre otvorené. Tunajšia architektúra totiž patrí medzi najkrajšie v Českej republike. Biele domčeky s farebnými ozdobami sú charakteristickým znamením vinárskeho regiónu a dodávajú mu osobité čaro. Prím popri nich hrá pochopiteľne aj okolitá príroda. Nemusí ísť len priamo o samotné vinice. Krásne sú aj okolité lesy, cestičky v malých dedinkách a pokosené lány. Jednoducho originálna jesenná atmosféra plná pokoja a ľudskej srdečnosti, ktorej sa tam dočkáte na každom kroku.

 

Nezabúdajte na pamiatky

 

Ako správni cestovatelia by ste však nemali popri testovaní vínnych odrôd zabudnúť ani na zaujímavosti v okolí. Vyberáme vám tie hlavné pamiatky, no dobre si popozerajte aj jednotlivé dedinky, ktoré ponúkajú taktiež mnoho netradičných stavieb.

 

Zámok Mikulov – nachádza sa v meste Mikulov. Ide o gotickú stavbu, v ktorej sa aktuálne nachádza regionálne múzeum. Prislúcha mu aj väčší a príjemný park.

 

Baťov kanál – v tejto oblasti sa nachádza aj časť úseku obľúbeného Baťovho kanálu. Dostať sa tam môžete loďou priamo zo Slovenska a spojiť to tak so zaujímavým výletom.

 

Hrad Špilberk – jedna z charakteristických dominánt Brna. Ponúka príjemnú prehliadku dejinami a zaujímavosti z okolia. Ako bonus navyše je krásny výhľad, ktorý odtiaľ návštevníci majú.

 

Zámok Moravský Krumlov – renesančný zámok, ktorý patrí k najkrajším v tomto regióne. Okrem toho sa v ňom nachádza aj významná zbierka diel Alfonsa Muchu.

 

Zdroj/autor: walkers.sk, hrady.cz, stezky.cz, wineofczechrepublic.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa