Nasledujte stopy 3 cisárov až do českého mestečka, kde si Napoleon podrobil Európu

2016-04-27 12:00:00 |   |    | 

Osudného decembrového rána sa stretli tri vojská, aby rozhodli o budúcnosti Európy. Viete, kde by ste takúto udalosť pred vyše dvesto rokmi zažili? Nemusíte chodiť ďaleko, aby ste našli lúky, na ktorých sa prelialo toľko krvi. Stál tu samotný Napoleon a určil ďalšie smerovanie nášho kontinentu. O všetkom rozhodol v Slavkove u Brna, kde prebehla Bitka troch cisárov. Poďme v jeho stopách.



 

Traja cisári

 

2. decembra 1805 sa v chladné zimné ráno na kopcoch a poliach v okolí Slavkova pri Brne stretlo približne 150 tisíc vojakov, aby rozhodlo o budúcnosti Európy. Ich hlavnými veliteľmi boli Napoleon Bonaparte za Francúzsko, cár Alexander I. za Rusko a cisár František I. za Rímskonemeckú ríšu. Alexander I. a František I. vytvorili spojeneckú úniu proti Napoleonovi, ktorý už predtým obsadil Viedeň. Na odpor sa mu postavili s presilou, spojencov bolo do 90 tisíc a Francúzov len 67 tisíc. No i tak ich Napoleon porazil a dosiahol tak svoje životné víťazstvo, Európa mu ležala pri nohách. Deň na tom prehovoril k svojim vojakom slávnym príhovorom, pochválil ich, dohodol podmienky kapitulácie nepriateľov a vyrazil do Bratislavy (vtedajšieho Pressburgu), kde podpísali Bratislavský mier.

Výlet do Slavkova pri Brne je jedným z tých výletov, ktoré v sebe ukrývajú niečo viac. Nie len, že ste v prekrásnom prostredí a pozeráte si zaujímavé pamiatky, ale jednoducho cítite, že sa tu stalo niečo veľké. Niečo, čo poznačilo nie len krajinu, ale aj celé generácie ľudí, ktorí tu teraz žijú. Veru, táto bitka priniesla zmenu, ktorú dodnes vidno. V stopách Napoleona tu môžete preskúmať celé okolie. A my sme sa na túto cestu vydali.

 

Zámok v Slavkove

 

Prvým bodom, kde sa oplatí zastaviť je slavskovský zámok. Už z ďaleka ho bude vidno a očarí aj toho, kto si povedal, že ho už na zámkoch nemá čo prekvapiť. Bez dlhších prehliadok zistíte, že sa oň jeho majiteľ, teda mesto, dobre stará. Len nedávno prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, čo z neho robí ozajstný unikát. Postavený bol v 13. storočí a postupne sa z neho vykryštalizoval barokový zámoček s prekrásnym upraveným parkom. V tom sa pravidelne konajú rôzne podujatia, ako tie pripomínajúce slávnu bitku, ale môžete si sem len tak prísť a spraviť si piknik, prípadne si posedieť pri nejakom lahodnom nápoji v miestnej kaviarni.

Nestrácajte však čas, keďže je pred vami ešte prehliadka. Interiéry sú v chladnejších mesiacoch ľadové, no v lete určite osviežia. Skúsený sprievodca vás prevedie zaujímavo zariadenými priestormi a porozpráva vám o tom, čo všetko sa tu dialo. Pred bitkou tu spali spojenci a po nej sám Napoleon, pre ktorého bol zámok vhodný na oslavu víťazstva. Nemyslite si však, že ležal v honosnej posteli. Ako správny vojak zrejme ležal na vlastnom prenosnom lôžku.

V zámku uvidíte zaujímavosti, ako obrazy jednej z majiteliek, ktorá svoju belostnú pokožku vždy zvýrazňovala tým, že sa nechala namaľovať popri černochovi. Jeden z nich visí aj v sieni, odkiaľ Napoleon preniesol svoj slávny príhovor. Začal slovami: „Vojaci, som s vami spokojný.“ A naozaj mal byť s čím. Najprv ich obrovskou rýchlosťou ťahal cez pol Európy, aby mu následne vyhrali životnú bitku. Aj napriek tomu, že trpeli, tak ako krajina, ktorou prechádzali, dokázali v dôležitom boji zvíťaziť a prísť „len“ o 7 tisíc vojakov. Dôležité však bolo, že na druhej strane bojového poľa padlo viacej bojovníkov. Spojenci prišli až o 27 tisíc vojakov. Obrovskej presile sa Napoleon zrejme dokázal ubrániť aj preto, že do Slavkova pricestoval niekoľko dní vopred a celú oblasť si dôsledne zmapoval.

Toto a aj iné informácie sa ďalej dozviete v koniarni, kde je stále expozícia o celom konflikte. Vystavujú sa tu originály uniforiem, interaktívne mapy a jednoducho všetko, čo vám pomôže si bitku predstaviť.

 

Stará pošta a pocta koňom

 

Po Napoleonových krokoch sa dostaneme aj do Starej pošty v Kovaloviciach. Je to miesto, kde kedysi sídlila pošta a kde noc pred bitkou spal sám Bonaparte. Na večeri preberal taktiku so svojimi veliteľmi a v to zahmlené ráno sa vybral do boja.

Dnes tu sídli malá výstava s predmetmi, ktoré aktuálny majiteľ stále používa pri každoročných rekonštrukciách bojov. Tie sú veľmi populárne a stretáva sa na nich aj niekoľko tisíc odhodlaných bojovníkov. Oni nezabudli, čo pre celú Európu bitka znamenala, a preto si ju každoročne pripomínajú. Väčšina podujatí prebieha cez leto, no najväčšie oslavy sú samozrejme na začiatku decembra.

Na pošte sa môžete najesť a pozrieť si aj stajne. Za nimi potom objavíte pomník pripomínajúci, že počas vojny netrpeli len ľudia. Bitka so sebou niesla aj mnoho úmrtí zvierat, hlavne koní. Z približne 25 tisíc ich padlo až 7 tisíc. Práve ich sužovanie pripomína krásna socha koňa na lúke za hospodárskymi budovami.

Poslednou zaujímavou miestnosťou je pivnica. Vojna znamenala pre domácich veľkú záťaž. Vojaci ich nikdy nešetrili a brali si všetko čo potrebovali. Za nimi sa zvyčajne zvíjala už len spustošená krajina, kam sa bolo ťažké vrátiť. Podobné tu bolo aj tu u Slavkova. Miestni pred vojakmi utekali a brali čo mohli. V tunajšej pivnici si na lahodnom víne pochutnával, ako inak, Napoleon a jeho dôstojníci, ktorí neskôr po bitke vo veľkom oslavovali. Porozbíjali všetky sudy a brodili sa vo víne.

 

Mohyla mieru

 

Len pár minúť jazdy autom od Slavkova narazíte na Mohylu mieru - obrovský pamätník pripomínajúci boj troch cisárov. No v tomto prípade sa neoslavuje žiaden z nich. Pomník tu stojí, aby nás upozornil na to, že tu padlo priveľa ľudí. Podľa návrhu kňaza A. Slováka tu sú umiestnené pozostatky všetkých národností, ktoré boli zapojené do bitky. Spolu tu ležia Francúzi, Rakúšania, Rusi aj Česi a dávajú na známosť, že zverstvá vojny sú zničujúce pre celé ľudstvo odhliadnuc od toho, kto je víťaz a kto porazený.

Pri mohyle sa nachádza múzeu, kde si pozriete zaujímavú a interaktívnu výstavu spojenú so stretom v roku 1805. Najprv si obzriete, ako to mohlo na bojovom poli vyzerať, potom zistíte čo všetko sa počas bitky zomlelo, ako sa asi vodcovia vojsk dohodli a následne zamierite na tradičnú expozíciu, ktorá vám ukáže, aké dôsledky Napoleonove víťazstvo prinieslo.

Za vstup zaplatí dospelá osoba 86 CZK (približne 3 eurá) a v rámci neho sa následne po prehliadke múzea pôjde aj do samotnej mohyly. Pietne miesto je od mája otvorené každý deň v týždni a so sprievodcom môžete vojsť aj keď prídete ako jednotlivec.

 

Podujatia

 

Ako sme už spomínali, okolie je na svoju minulosť hrdé a pravidelne si pripomína, čo sa tu stalo. Aj menšie dedinky zvyknú mať počas leta rôzne rekonštrukcie bitiek, no tie najväčšie sa odohrávajú počas Napoleonských dníNapoleonských hier. Zvyčajne prebiehajú okolo 15. augusta a zbehne sa na nich mnoho odvážnych bojovníkov, ktorí si prinesú uniformy a opäť navodia atmosféru bitky. Tentoraz však nepotečie krv a aj vojaci zo znepriatelených táborov si nakoniec spolu sadnú a zabavia sa.

Jednoducho tu celé okolie žije Napoleonom. Na spracovaní a vycibrení detailov pracujú všetci, ktorí sú toho schopní. Príkladom je aj pán Oldřich Bartošek, kováč venujúci sa výrobe rôznych predmetov použitých aj pri rekonštrukciách. Vo svojej dielni má však omnoho viac pokladov. Zaujíma sa aj o históriu mučiacich nástrojov a hrdelného práva. Vyrába potupné masky a napodobneniny samotných nástrojov, vďaka ktorým sa môžeme poučiť, čo všetko ľudia dokázali vymyslieť.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa