Český Angkor Wat: Najvzácnejší barokový betlehem nájdete v Kukse

2017-03-21 12:00:00 |   |    | 

Predstavte si prechádzku lesom, pri ktorej sa pred vami zrazu objaví nečakané bohatstvo. Práve takto príjemne vás šokuje najvzácnejší barokový betlehem v Čechách. Ten nenájdete ukrytý v žiadnej galérii, ale v lone krásnej prírody. Aj preto odborníci neváhali nazvať Braunov kamenný betlehem v Kukse českým Angkor Watom alebo Palenque.



 

Rakúsky rodák s umeleckými koreňmi

Autorom vzácneho betlehemu je umelecký sochár Matyas Bernard Braun. Ten sa narodil na konci 17. storočia v Rakúsku, no netrvalo dlho, kým sa zamiloval do susedných Čiech. Tam strávil väčšinu kariéry, svoj ateliér mal v Prahe, kde vo veku 53 rokov aj zomrel. V hlavnom meste sa nachádzajú aj jeho najznámejšie diela - sochy na Karlovom moste.

Matyas pochádzal z umelecky založenej rodiny. Jeho brat sa venoval maliarstvu a synovec zdedil nadanie po svojom strýkovi a bol tiež sochárom. Braun má po celých Čechách niekoľko desiatok sôch. Okrem Prahy je najvýznamnejšou lokalitou obec Kuks, pri ktorej sa nachádza najcennejší betlehem v Čechách. Okrem neho nájdete Braunove sochy aj v historickom špitáli a jeho záhradách.

 

Inšpirácia veľkou lesnou skalou

Najznámejšie dielo je však v lese pri dedine Kuks, ktorý pôvodne vlastnilo mesto Dvůr Králové nad Labem. Gróf Špork ho od neho odkúpil za 2900 zlatých a plánoval vytvoriť väčší komplex spoločne s priľahlým špitálom. Inšpiráciou pre vytvorenie tohto sochárskeho veľdiela bola obrovská skala, ktorá bola súčasťou lesa. Špork sa stále okolo nej prechádzal a uvažoval, ako by sa dala zveľadiť a využiť tak, aby v lese viac vynikla a nezničili ju. Potom sa rozhodol osloviť práve Matyasa Bernarda Brauna, ktorý mu mal na zákazku vyrobiť niekoľko sôch do jeho príbytku. Spoločne prišli na nápad vytesať betlehem priamo do skaly a pripraviť tak zároveň pre návštevníkov aj malé prekvapenie uprostred lesa.

 

Z 26 plastík zostalo iba desať

Ak počítame iba samotnú prácu s kameňom, celková výroba betlehemu trvala 11 rokov. K prvému tesaniu došlo v roku 1723. Braun dokopy v lese pri Kukse vytvoril 26 rôznych skulptúr. Niektoré sú vytesané priamo do veľkej skaly a zopár stojí na samostatných kameňoch okolo nich. Všetky majú náboženský motív a hlavný reliéf tvorí súsošie Narodenie pána. Kvôli tomu sa nakoniec rozhodli dať celému komplexu pomenovanie Braunov betlehem. Podľa odborníkov ide o najlepšie barokové sochárske dielo v Čechách. I preto je veľkou škodou, že sa podarilo uchovať len 10 sôch. K reštaurácii povrchov došlo pomerne neskoro - začiatkom 20. storočia. Vtedy už však boli viaceré z diel veľmi zničené a nedokázali ich zachrániť.

 

Za všetko môže vojenská pevnosť

Po smrti grófa Šporka a taktiež po smrti autora vzácneho betlehemu začal veľký spor. Vzácny majetok si chceli privlastniť aj Rakúšania, ktorí na neho uplatňovali nárok kvôli Braunovi ako ich rodákovi a hlavnému autorovi. Neskôr sa na betlehem úplne zabudlo a navyše sa v jeho blízkosti vytvorila vojenská základňa. Denne okolo vzácnej pamiatky prechádzali autá a konali sa tam veľké práce. Prach a postupné zosúvanie pôdy v okolí výrazne poznačil povrch sôch a tie boli kvôli tomu veľmi zničené. Barbarské správanie sa skončilo až začiatkom 20. storočia, keď jeho rekonštrukciu iniciovali najmä ľudia z okolia, ktorých mrzelo, v akom stave skončila ich pamiatka.

 

Súčasť náučného chodníka

Popri Braunovom kamennom betleheme vedie aj náučný chodník, ktorý meria takmer sedem kilometrov. Začína práve v blízkosti tejto pamiatky a postupne vedie cez lesný porast, až vyústi priamo do obce Kuks. Tam vás potom postupne navedie cez špeciálny okruh popri jednotlivých pamiatkach. Kuks pokladajú za najlepšiu barokovú oblasť v Čechách. Nachádza sa tam niekoľko pamiatok, na ktorých výzdobe spolupracoval samotný Matyas Bernard Braun. Postupne si môžete pozrieť kostol, historickú lekáreň, múzeum farmácie, ale aj galériu vín. Najvzácnejšou pamiatkou je barokový špitál, ktorý taktiež patril grófovi Šporkovi. Ten pôvodne slúži na doliečovanie a starostlivosť o starých vojakov a časť z priestorov obývala aj grófova rodina. Patrí k nemu rozsiahly park s bylinkovými záhradami a vzácnymi sochami. Základný okruh stojí 100 Kč, návšteva Šporkovej hrobky 30 Kč a históriu lekární a výroby liekov môžete spoznať za 40 a 30 Kč.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Braunův Betlém, Kuks
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa