Na skok od Slovenska: Spoznajte krásy Východnej Moravy vlakom

2021-09-14 11:50:00 |   |    | 

Každý, kto má rád pobyt na čerstvom vzduchu a krajinu s ďalekými výhľadmi, v ktorej sa striedajú lesy s lúkami a pastvinami, by mal zamieriť do juhovýchodného cípu Zlínskeho kraja. Prelínajú sa tu územia hneď štyroch chránených krajinných oblastí – CHKO Bílé Karpaty, CHKO Biele Karpaty, CHKO Kysuce a CHKO Beskydy, ktoré môžete preskúmať aj vlakom.



 

Pozývame vás na návštevu oblasti priliehajúcej k Horní Lidčí, Valašským Kloboukám a Brumovu-Bylnici. Tieto tri sídla spája železničná trať, ktorej sa hovorí Masarykova dráha. Meria síce len 19 kilometrov, ale pre vtedy „zabudnutý“ juh Valašska mala nesmierny význam. Pred viac než 90 rokmi táto trať prepojila tzv. Vlársku dráhu, smerujúcu na Slovensko, s hlavnou traťou vedúcou z Púchova do Hranic na Moravě. Vedie krásnou horskou krajinou Bielych Karpát a tunajší náročný terén vyžadoval odvážne riešenia – bolo nutné postaviť viadukty a dokonca tunely. Na trati sú hneď dva – ten dlhší, pri obci Návojná, má dĺžku takmer 900 metrov, kratší v Bylnici potom 250 metrov.

Trať (jej číslo je 283) začína na najmenšej medzinárodnej rýchlikovej stanici v Českej republike. Vďaka tomu je Horní Lideč skvelým východzím miestom pre mnoho výletov. Vydať sa môžete napríklad do susedného Lačnova po náučnom chodníku Vařákovy Paseky. Ten je venovaný osudu za vojny vypálenej a následne zaniknutej osady. Okrem Múzea vypálených usadlostí tam spoznáte tiež malebné skupiny Lačnovských skál. Aj druhá trasa vedie z Horní Lidče do skalného mesta, tentokrát sa jedná o Pulčínské skály. V oboch prípadoch si turistický výstup užijú všetci, ktorí majú radi zaoblené kopčeky, rozkvitnuté lúky, voňavé lesy a výhľady do krajiny.

V Horní Lidči rozhodne nezabudnite na návštevu tunajšieho betlehema. Je otvorený celoročne a okrem tradičného príbehu o narodení Ježiška slúži ako vyrezávaný sprievodca históriou remesiel a tradícií, ale tiež turisticky zaujímavých miest v Zlínskom a Trenčianskom kraji. Nájdete tu drevorezby napríklad Pustevní, Radhošťa, Luhačovíc, Trenčianskeho hradu či Bojnického zámku. Reálneho sprievodcu potom žiadajte v informačnom centre, ktoré sídli v objekte betlehema.

Z Horní Lidče sa po Masarykovej dráhe ďalej vydajte do Valašských Klobouk. Neďaleko nádražia se napojte na trasu zaujímavého náučného chodníka, ktorý se volá Královec, rovnako ako rozhľadňa a rekreačný areál, ku ktorým mieri. Trasa síce vedie do kopca, ale zvládnu ju aj deti s prarodičmi. Celá trasa má dĺžku 7 kilometrov a je doplnená tuctom náučných tabúľ s informáciami o bielokarpatskej krajine, chránených územiach, vzácnych rastlinách a živočíchoch, ktoré tu žijú, ale nechýba ani zmienka o tradíciách a ľudových zvykoch.

Najvyšším bodom chodníka je drevená rozhľadňa na Královci, postavená v nadmorskej výške 655 metrov. Ak vystúpite na vyhliadkovú plošinu, budete 19 metrov nad terénom a otvorí sa vám pohľad na celú prihraničnú krajinu, uvidíte slovenský Považský Inovec, Veľkú Javorinu a iné, a to často aj za zhoršenej viditeľnosti. Rozhľadňa je prístupná celoročne.

Nie je to zďaleka jediná trasa, ktorú okolie Valašských Klobouk ponúka. Vydať sa môžete aj k prírodnej rezervácii Ploščiny, okúzli vás pútnické miesto Dělanovec či neobvyklé vyhliadkové miesto zvané Durch (po česky Skrz). Prejsť sa môžete až do Valašských příkazů a cestou obdivovať rázovitú obec Študlov.

Valašské Klobouky samotné ponúkajú historické námestie, na ktorom stojí Mestské múzeum s expozíciami z histórie mesta a kedysi rozšíreného remesla tkáčskeho. Neprehliadnite kamenný pranier, patriaci k najstarším v Českej republike, Červený dom s tajomnou povesťou či zachované historické drevenice. Detailné informácie k prehliadke mesta a k výletom získate v turistickom informačnom centre.

Z Valašských Klobouk železnica pokračuje do Brumova - Bylnice. Zastávky v Brumove umožňujú prehliadku historického mesta ležiaceho pod stredovekým hradom Brumov. Ten v minulosti strážil dôležitý Vlársky priesmyk, kadiaľ vede cesta na Slovensko. Hrad, respektíve to, čo sa z neho do dnešnej doby zachovalo, si určite prezrite. Hoci bol z veľkej časti zbúraný,  rozhodne stojí za návštevu. Je z neho krásny pohľad do okolia a tiež poskytuje skvelú atmosféru akciám, ktoré se tu v sezóne konajú.

Od hradu vedie do mesta ulica zvaná Podzámčí. Nájdete na nej tunajšie Mestské múzeum, ktoré sídli od roku 2004 v bývalej panskej vile a zázemie tu má tiež Mestské informačné centrum. Expozície múzea sú zamerané hlavne na život ľudí v podhradí brumovského hradu. Sú tu predmety typické pre tradičné remeslá a vybavenie domácnosti. Mnohé z nich návštevníkov vracajú do doby našich babičiek či skôr prababičiek.

Napríklad je tu veľmi zaujímavá výstava historických žehličiek a tiež rôznych technických zariadení a „vychytávok“, ktoré so žehlením či praním úzko súvisia. Napríklad podložky pod žehličky, dosky na žehlenie, valchy, pracie zvony, kulmy a ďalšie. Uvidíte tu historický vývoj žehličiek od úplne prvých na plotni nahrievaných typov, žehličky s vkladaným horúcim želiezkom, zahrievané uhlím, liehom, plynom, benzínom až po dnešné elektrické. Sú malé i veľké a tiež tu uvidíte, že žehličky boli vyrábané z rôznych materiálov a v rôznych obmenách po celom svete. V brumovskom múzeu uvidíte žehličky nielen z európskych krajín, ale i Ameriky, Indie, Číny či Japonska.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Východní Morava
Zdroj: Východní Morava

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa