MAĎARSKO Pécs, mesto plné histórie

2010-10-18 17:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Pécs, mesto bez hraníc – tak znel názov projektu, ktorý mestu Pécs, ležiacemu v regióne Južného Zadunajska, vydobyl (spolu s nemeckým Essenom a tureckým Istanbulom) titul Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2010.



Tajuplné rímske hrobky, turecké kopulovité mešity a štíhly minaret, umelecká keramika Zsolnay, mandľovníky, útulné lokály a kaviarne, takmer mediteránne podnebie ďaleko od Stredozemného mora, vinárska tradícia pochádzajúca ešte z doby Rímskej ríše - to je Pécs, mesto na juhu Maďarska v župe Baranya.

Historický slovenský názov Pécsu je Päťkostolie, nemecký Fünfkirchen, srbský Pečuj a Rimania ho nazývali Sopianae. Toto župné mesto je piate najväčšie mesto v Maďarsku so 162 tisíc obyvateľmi, vzdialené od Budapešti 200 kilometrov, čo je trojhodinová pohodlná cesta vlakom - bude v roku 2010 spolu s nemeckým Essenom a tureckým Istanbulom Európskym hlavným mestom kultúry.

Mesto založili Rimania v 2. storočí n.l. V 4. storočí už bolo sídlom provincie. Ranné kresťanstvo pripomína z tohto obdobia obdivuhodná budova Starokresťanského mauzólea. Uhorský kráľ Ľudovít Veľký tu v roku 1367 založil prvú uhorskú univerzitu a najväčší rozkvet zaznamenal stredoveký Pécs v druhej polovici 15. storočia. Má vyše 2 000 ročnú históriu, najstaršie archeologické nálezy v tejto oblasti sú však staré až 6 000 rokov.

Sopianae bolo dôležitým strediskom ranného kresťanstva. Pri vykopávkach boli nájdené významné stavby z 5. storočia, akými sú Mauzóleum ranného kresťanstva na námestí Szent István tér, ktoré uchováva v sebe kaplnku, maľbami zdobenú hrobku a kryptu. Rímska náhrobná kaplnka na ulici Apáca má tri lode, dlažbovú mozaiku z 2.-4. storočia a nástenné maľby. Aj v hrobke Krug na Námestí dómu sú rannokresťanské fresky. Bazilika na tomto námestí patrí k najcennejším svedectvám stredovekého umenia v Maďarsku.

Za návštevu stojí tiež kostol z 11. storočia s piatimi loďami, sochami a freskami významných maďarských majstrov. V postranných kaplnkách a v sakristii sa nachádzajú cenné umelecké pamiatky, fresky od Bertalana Székelya a Károlya Lotza. Na ulici Esze Tamás 2 sa nachádza Barbakan - kruhová bašta zo 16. storočia s lemovanou oblúkovou bránou a strieľňami. Turci v Pécsi tiež zanechali po sebe pamiatky z doby ich 150 ročnej nadvlády od roku 1543.

Mešita Ghasi Kasim Pascha na Széchenyiho námestí s nápadnou kopulou a oknami s lomenými oblúkmi je dnes katolíckym kostolom. Ďalšia mešita, Jakowaliho Hassana Paschu na Rákócziho ulici, je najlepšie zachovalou moslimskou stavbou v Maďarsku. Nachádza sa v nej Múzeum predmetov tureckej histórie a umenia. Neďaleko stojí minaret, v ktorom sa po točitých schodoch s 83 stupňami dá vyjsť k balkóniku vo výške 23 metrov. Náhrobok Idrisa Babu v ulici Nyár na vrchu Rókus slúži dnes ako turecké pútnické miesto. Kúpele Memi Pascha v ulici Ferencesek boli prestavané na kúpeľné múzeum.

K ďalším pamiatkám, zachovaným z doby baroka, patrí výbava františkánskeho mnícha v kostole a kláštore františkánov v ulici Ferencesek, kostol, lýceum i pôvodný dom Paulánov v ulici Király, kostol Všetkých svätých na ulici Tettye či kláštor karmelitánok. Obyvatelia, ktorí prežili morovú epidémiu v roku 1691, dali vybudovať Kaplnku milosrdnej Panny z Havashegyu. Turistickou atrakciou je aj studňa Zsolnay na hlavnom námestí Széchenyi. Je to skvost secesie s typickou glazúrou miestnej majoliky.

Z početných umeleckých zbierok je na prvom mieste Csontváryho múzeum na ulici Janusa Pannoniusa, v ktorého novorenesančnom paláci vynikajú impozantné diela mimoriadneho maliara romantizmu, symbolizmu a expresionizmu Tivadara Csontváryho Kosztku (1853-1919). V ulici Káptalan stojí niekoľko stredovekých stavieb s cennými exponátmi. V dome s číslom 2 v jednej z najstarších budov mesta je vystavené životné dielo známeho sochára Ameriga Tota (1909-1984), ďalej výstava známej keramiky Zsolnay, ktorej kusy boli vyznamenané Zlatou cenou Svetovej výstavy v Paríži v roku 1878 a iné.

V ostatných galériách sú vystavené diela priekopníka Op-artu, pécskeho rodáka Victora Vasarelyho (1908-1997), diela maďarských výtvarných umelcov z 19. a 20. storočia, abstraktné a surrealistické diela Endreho Nemesa (1909-1985) a tvorba sochárky Erzsébet Schaárovej (1908-1975). Etnografická výstava na Rákócziho ulici predstavuje ľudové umenie a predmety dennej potreby Nemcov a vtedajších Juhoslovanov v župe Baranya. Prírodovedecká výstava na tej istej ulici predstavuje flóru a faunu pohoria Mecsek a jeho okolia. Múzeum histórie mesta prezentuje miestne udalosti, ale tiež dokumenty tamojšej kožiarskej výroby.

Cesta k vrcholu 525 metrov vysokej hory Misina vedie popri malebných domoch strmými uličkami starého mesta (Tettye). Po prechádzke turistickými chodníkmi lesoparku Mecsek je možné vo viniciach ochutnať známe vína tohto kraja. Na hlavnom námestí často panuje čulý ruch. Každý prvý piatok v mesiaci usporadúvajú trh starožitností, cez víkendy sa pridáva folklór a burza automobilov a v nedeľu trhovníci prichádzajú so zvieratami.

Približne 35 kilometrov juhovýchodne od Pécsu je Villányske pohorie, chránené od severných vetrov. Ide o jeden z najznámejších vinárskych regiónov Maďarska.

 

 

 

Zdroj/autor: pecs2010,tasr,eurocity, drom

VIDEO Pécs - Európske mesto kultúry



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa