7 prírodných atrakcií v Prešovskom kraji

2020-04-17 00:00:00 |   |    | 

Hlavnou prírodnou dominantou Prešovského kraja sú Vysoké Tatry, ktoré ponúkajú množstvo skvelých tipov na prechádzku touto krásnou oblasťou. Okrem samotných hôr sa opäť môžete tešiť aj na úžasné zrúcaniny, ktoré vám odhalia čosi viac o dejinách jednotlivých miest. Takže rúško nasadiť a hor sa na výlet!



 

 

Hrebienok

Pokiaľ budete dodržiavať odporučené odstupy, táto turistická trasa je určená naozaj pre každého. Prvý úsek k stredisku s výhľadom na obľúbený kopec vedie po asfaltovej ceste. Môžu tam teda ísť aj rodiny s deťmi a zvládnete to i s kočíkom. Cesta trvá približne hodinu a potom sa hneď ocitnete v obklopení nádherných hôr. Ďalej môžete pokračovať ku Rainerovej chate. Aj v tomto prípade je cesta prispôsobená nielen mamičkám s malými deťmi, ale aj pre hendikepovaných ľudí. Po vyznačenom chodníku sa k útulni dostanete už za 15 minút. Ak máte dobrú obuv, pokračujte po vyznačenej trase ku Vodopádom Studeného potoka. Cesta nie je náročná, ale vedie cez kamenistý terén. Takto sa dostanete späť k stredisku Hrebienok, odkiaľ sa môžete vrátiť do Starého Smokovca.

 

Hrad Bodoň

Bodoňský hrad existoval podľa historikov len pár desaťročí. Postavili ho v 13. storočí, ale potom sa ho Tatárom podarilo zničiť. Po tejto nešťastnej udalosti začal chátrať a zostali z neho už len ruiny. K nim smeruje niekoľko turistických trás, tá najznámejšia začína v Zlatej Bani. Prechádzka vedie cez zalesnenú oblasť a ponúka príjemný relax v obklopení prírody. Z hradu sa podarilo uchovať pár múrov a najmä obrysy pôvodných základov. Od útoku nepriateľov postupne túto oblasť opúšťali aj obyvatelia skromnejších chatrčí v okolí a presťahovali sa do inej lokality súčasného prešovského kraja.

 

Gánovské travertíny

Neďaleko Popradu sa nachádza obec Gánovce, v ktorej nájdete hneď dve unikátnosti. Prvou z nich sú Gánovské travertíny. Ide o súbor skál, v ktorých v minulosti našli travertínové odliatky mozgu neandertálca. Jeho originál sa nachádza v pražskom Národnom múzeu, kópiu si môžete pozrieť v Podtatranskom múzeu v centre Popradu. Na mieste náleziska sa dnes nachádza symbolická drevená socha, ktorá upozorňuje na tento vzácny nález, ktorý sa zaradil aj medzi európske unikáty. Jeden a pol kilometra od skál je zase Hozelecký gejzír, z ktorého každých 20 minút vystrekuje termálna voda. Jej prúd nie je silný a vysoký, ale vďaka tomu sa podarilo aj v okolí vytvoriť niekoľko malých jazierok na kamennom povrchu. V týchto miestach sa nachádzaj aj Gánovská plačúca skala.

 

Šarišský hrad

Najznámejšou zrúcaninou v prešovskom kraji je Šarišský hrad, ku ktorému sa dostanete cez Veľký Šariš. K vrcholu s ruinami vedie dvojkilometrová cesta, ktorá nie je obtiažna a zvládnu ju aj ľudia so slabšou kondíciou. Vďaka jej úprave dokonca umožnili využívať ju aj cyklistom. Z kopca uvidíte väčšinu tohto nádherného regiónu. Podľa historikov bola oblasť okolo hradu osídlená už v dobe bronzovej, ale samotnú stavbu postavili až v 13. storočí, keď patrila medzi najvýznamnejšie sídla tej éry. Tento komplex je rozsiahly a ponúka výbornú predstavu o tom, ako tam panstvo žilo v minulosti. V areáli sa nachádzajú aj informačné tabule s faktami z histórie Šarišského hradu.

 

Lačnovský kaňon

Ak milujete Slovenský raj, ale prekáža vám, že niekedy je tam až priveľa turistov, isto sa potešíte tomuto tipu. Lačnovský kaňon je súčasťou tiesňavy v Branisku. Nachádza sa tam nádherný les, vodopády a svoje schopnosti si môžete preveriť aj na rebríkoch, ktoré sú umiestnené popri vodných plochách. Celá prechádzka vedie po dvojkilometrovom chodníku, takže vám nezaberie veľa času, ale pripraví vám o to intenzívnejší zážitok. Počas nej uvidíte rôzne skalné útvary, z ktorých najznámejší sa nazýva Kamenná baba, pretože svojim tvarom pripomína obrysy staršej ženy. Najlepšie sa tam dostanete z dedinky Lipovce a po ceste sa dostanete aj ku zrúcanine rovnomenného hradu. Cez kaňon môžete prejsť postupne až na druhú stranu, kde vyjdete v dedinke Lačnov.

 

Šimonka

Milujete Vysoké Tatry a ešte ste ich nevideli celé ako na dlani? V tom prípade si to namierte do Slanských vrchov, ktoré vznikli sopečným pôvodom. Konkrétne si vyberte turistický chodník na kopec Šimonka. Najlepšie sa na ňu dostanete zo Zlatej Bane a pripravte sa na príjemnú cestu zalesnenou oblasťou. Na vrchole zájdite na jeho severnú časť. Tam sa nachádza odhalený výklenok, ktorý je perlou tohto regiónu. Práve odtiaľ uvidíte celé Tatry a pri dobrom počasí aj Kráľovu hoľu. Takýto pohľad vám nebude dopriaty zo žiadneho iného miesta.

 

Herlica

Alternatívou v Slanských vrchoch je aj Lesný náučný chodník Herlica, ktorý približuje lesohospodársku činnosť a históriu odboja v 2. sv. vojne partizánskeho zväzku Čapajev, ktorý tu pôsobil. Dĺžka stredne náročnej trasy v katastri obce Petrovce je 3400 m, prevýšenie 160 m. Za vstupnou bránou je viacero informačných tabúľ, trasa vedie k partizánskej zemľanke, ďalej k rozhľadni na vrchu Herlica a vrcholí pri partizánskom bunkri, kde sídlil štáb partizánskeho zväzku Čapajev. Za týmto bunkrom bola počas SNP aj poľná nemocnica a pekáreň. Nad samotnou obcou Petrovce bolo partizánske letisko. Obec Petrovce bola vypálená fašistami 7. septembra 1944 spolu s blízkymi obcami Hermanovce, Zlatá Baňa a časťou mesta Hanušovce nad Topľou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa