Viete, ako si užiť správnu lyžovačku?

2023-08-01 09:00:00 |   |    | 

Ak máte radi vŕzganie snehu pod nohami, chladný vietor vo vlasoch, alebo ticho dopadajúce snehové vločky, určite si nesmiete nechať ujsť tieto zimné radovánky. Vyjdite si na skvelú zimnú dovolenku a doplňte si energiu snehobielou krásou. Či už dávate prednosť lyžovaniu, leňošeniu v teplom wellness alebo obyčajnému a hravému sánkovaniu, vždy je to o dostatku kvalitného snehu a horúcom punči na zahriatie.



Ako každý rok, aj teraz si môžete klásť otázku, kam tento rok na lyže? Je úplne jedno, či si vyberiete neskutočné lyžiarske strediská vo Francúzsku, Švajčiarsku, Taliansku či na Slovensku. Všetko závisí od toho, ako si lyžovačku užijete. Možno ste dlhé roky odolávali zimnej dovolenke a radšej ju trávili v teple, ale to sa môže tento rok zmeniť. Hrejivé slnko, ukrutne slané more, sladké perlivé nápoje. Na to teraz treba zabudnúť, pretože tento rok si namiesto plaviek pribalíte do batožiny lyžiarky, rukavice a čapicu. Psie záprahy, snežné skútre, lyžovačky v rôznych destináciách. Ani toto už teraz nie nemožné.

Nemusíte byť nutne dokonalým slalomárom alebo snowboardovým frajerom, aby ste si užili lyžovačku tak, ako sa na správneho milovníka zimných športov patrí. Samozrejme, zjazdárom brázdiacim kilometrové svahy veľhory prajú, ale podmania si vaše srdce aj bez lyžiarskeho výstroja. Romantika pri praskajúcom ohni v krbe, pohár kvalitného červeného vína, láskavo unavené rozmŕzanie v parnej saune a následné mrazivé schladenie po dobrej túre či lyžovačke, to je splnený sen nejedného, po správnej dovolenke túžiaceho, Slováka.

 

Pár pravidiel, ktoré sa oplatí si prejsť

Komfort, pôžitok, bezpečnosť, pokrok… to sú charakteristiky, ktoré pri používaní lyží očakávame. Keď je treba v obchode vybrať nový pár, bez vyskúšania v reálnych podmienkach to nie je ľahké! Našťastie už dnes neexistujú zlé lyže, len lyže prispôsobené lyžiarom rôzneho typu. Preto rozhodne nákup lyží zverte do rúk odborníka. Nezabúdajte na heslo – skúšať, skúšať, skúšať!

Rady nových lyžiarok v regáloch obchodov pôsobia neskutočne dobrým dojmom. Ako však vybrať správny pár, ktorý vám nepokazí dovolenku tým, že vás bude v konečnom dôsledku tlačiť do členkov, nebudete ich môcť neskôr zapnúť či sa bude stielka vnútri krútiť. Taktiež tu platí dobrá rada nad zlato, nenechávajte to na nákup cez internet. Lyžiarska topánka, ako prvok spájajúci lyžiara s lyžou, je totiž kľúčovým prvkom výbavy. Pri kúpe lyžiarskej obuvi preto položíte základy perfektnej lyžovačky. Skutočne stojí za to venovať čas tomu, aby ste si vybrali správnu lyžiarsku obuv a jej správnu veľkosť!

Vopred si prejdite termíny, aby ste mali predstavu o dátumoch všetkých sviatkov. To sa týka aj zahraničia, pretože nikdy neviete, kam vás vietor zaveje. Je dôležité vedieť, kedy majú deti v danej krajine prázdniny. Na to si musia dať pozor rodiny s deťmi aj osamelí snežní dobrodruhovia. Nie je to však jediné hľadisko – pre tých, ktorí cestujú bez detí, avšak nechcú sa na svahoch stretnúť s davmi, sú informácie o školských prázdninách v európskych krajinách tiež dôležité. Ak sa chystáte na lyžovačku do niektorého z alpských stredísk, oplatí sa vopred zistiť, či vás neprekvapí veľký počet lyžiarov, ktorí sa rozhodli lyžovať v rovnakom čase.

V neposlednom rade nezabudnite na to, že lyžovanie nie je behanie na bežeckom páse v posilňovni. Venujte príprave svojho tela na zimné radovánky dostatok času vopred. Vyhnete sa minimálne svalovici po jednom dni strávenom na svahu. Zapojte cvičenie do vašej dennej rutiny a vaše svaly na zadku, kolená, lýtka aj členky sa vám neskôr za to poďakujú. Budete radi, že ste sa na zimu pripravili.

 

Vyberte si pre seba ten správny svah

Lyžovanie vo švajčiarskych Alpách je často spájané s nezanedbateľnou mierou luxusu a finančným pôžitkárstvom. Je to však relatívne, a tak aj tu nájdete i cenovo prístupné lyžiarske strediská s dobrým napojením na zjazdovky. Švajčiarsko ponúka lyžovanie vo vysokých nadmorských výškach aj neskutočne dlhé zjazdy.

Perfektné zjazdovky, kvalitné služby, dobré zázemie, ubytovanie na dosah a optimálny pomer kvality a ceny. Ideálne miesto pre skvelú lyžiarsku dovolenku na snehu. Ak si chcete užiť Alpy, ale zároveň nechcete pri zimnej dovolenke siahať hlboko do vrecka, potom by pre vás mohlo byť Taliansko jasnou voľbou.

Ak premýšľate nad zimnou dovolenkou, ale máte strach cestovať príliš ďaleko, je Rakúsko tou ideálnou krajinou. Je tu všetko, čo si môžete priať. Užijete si tu bezstarostnú dovolenku plnú upravených svahov aj kvalitné reštaurácie, či už v rezortoch alebo na privátoch. Z kvalitne upravenej zjazdovky sa môžete zviesť ho horúceho prameňa, potom si oddýchnuť v saune, alebo odpočinutí zamieriť rovno do alpskej reštaurácie.

Zimné športy na Slovensku sa tešia čoraz väčšej obľube. Tatry nie sú len pre zahraničných hostí ani osamelých lyžiarov s nedostatkom času na výučbu cudzích jazykov. Na Slovensku máme niekoľko špičkových a obľúbených lyžiarskych stredísk, kam sa môžete vybrať zimné prázdniny s deťmi, či si ísť len tak samotárskym štýlom preskúšať novú techniku pri zjazde na snowboarde.  Popri lyžovačke môžete na mnohých lyžiarskych strediskách bežkovať, a dokonca niektoré majú aj dráhy na sánkovanie.

Pri samotnom výbere zohľadňujete viaceré faktory, ako sú kvalitne upravené zjazdovky, bežkárske trate, lyžiarske školy či škôlky. Najdôležitejšie je, aby ste si zimné prázdniny na snehu užili a v zdraví sa vrátili domov, plní nezabudnuteľných zážitkov. Tak hurá do toho!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa