JASKYNE Jaskyňa Driny

2010-06-15 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jedinou verejnosti prístupnou jaskyňou juhozápadného Slovenska je jaskyňa Driny nachádzajúca sa v Malých Karpatoch neďaleko prekrásneho Smolenického zámku.



 

 

 

 

 

 

 

Názov: Jaskyňa Driny

Zadelenie: Národná prírodná pamiatka
Katastrálne územie: Smolenice
Okres: Trnava
Kraj: Trnavský
Geomorfologická jednotka: Malé Karpaty
Dĺžka: 680 metrov
Hĺbka: 40 metrov

 

Poloha jaskyne
Jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Nachádza sa v Smolenickom krase v Malých Karpatoch juhozápadne od Smoleníc, v blízkosti rekreačného strediska Jahodník. Leží na území Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Vchod do jaskyne na západnom svahu vrchu Driny, ktorý vystupuje z juhozápadného úbočia Cejtacha, je v nadmorskej výške 399 metrov.

 

Prírodné pomery
Vytvorená je v druhohorných hnedosivých spodnokriedových rohovcových vápencoch vysockého príkrovu koróziou atmosférických vôd pozdĺž tektonických porúch. Dosahuje dĺžku 680 metrov a vertikálne rozpätie 40 metrov. Pozostáva z úzkych puklinových chodieb (Chodba spolupracovníkov, Beňovského chodba, Chodba nádejí) a neveľkých sieňovitých priestorov (Sieň Slovenskej speleologickej spoločnosti), ktoré sa vytvorili najmä na križovatkách tektonických porúch. Objavný komín, ktorý klesá do hĺbky 36 metrov od horného vchodu, má charakter závrtového komína.

Puklinové podzemné priestory dekoruje bohatá sintrová výplň. Pre jaskyňu sú typické sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním. Ďalej sú zastúpené sintrové vodopády a náteky, pagodovité stalagmity a rozličné formy stalaktitov. Vyskytujú sa aj sintrové jazierka, ktoré sú doplňované presakujúcou zrážkovou vodou.

Teplota vzduchu v zadných častiach jaskyne Driny je 7,17,8 °C, relatívna vlhkosť 92 až 97 %. Vplyvy vonkajšej klímy sa prejavujú pod Objavným komínom, ktorý komunikuje s povrchom, a vo Vstupnej chodbe. V týchto častiach jaskyne teplota vzduchu dosahuje 5,6 až 8,7 °C.

Doteraz sa v jaskyni zistilo 11 druhov netopierov. Najpočetnejší je Rhinolophus hipposideros. Z ďalších druhov sa tu vyskytuje podkovár veľký (Rhinolophus ferrumequinum), netopier obyčajný (Myotis myotis), uchaňa čierna (Barbastella barbastellus), ucháč svetlý (Plecotus auritus) a iné.

 

História a súčasnosť
Záhadnú dieru na Drinkovom vrchu miestni občania poznali už v 19. storočí. Do hlbších častí závrtového komína prenikli J. Banič a I. Vajsábel v roku 1930. V roku 1931 J. Prudík s cieľom prieskumu jaskýň založil Komitét pre výskum jaskýň v Smoleniciach. Do samotnej jaskyne sa dostali v roku 1932 v hĺbke 36 metrov od povrchu. V záujme vytvorenia vhodných podmienok pre jej sprístupnenie v roku 1933 zásluhou J. Beňovského založili Družstvo pre výskum jaskyne Driny a malokarpatského krasu s r. o. v Smoleniciach. V roku 1933 vyrazili dolný vchod a začali upravovať jej priestory. V roku 1934 J. Prudík, J. Banič a J. Kratochvíl objavili Beňovského chodbu. V roku 1935 v súvislosti so zmenou hospodárskeho spravovania jaskyne družstvo prijalo nové stanovy a názov Smolenické jaskyne Driny a letoviská, družstvo s r. o., v Smoleniciach. V tom istom roku jaskyňu otvorili pre verejnosť v dĺžke 175 metrov s provizórnym elektrickým osvetlením. Riadne elektrické osvetlenie inštalovali v roku 1943. V roku 1950 jaskyniari pod vedením J. Majka, A. Droppu a L. Blahu objavili Sieň slovenskej speleologickej spoločnosti. Sieň slovenskej speleologickej spoločnosti, Hlinenú chodbu a Chodbu nádeje sprístupnili v roku 1959. Jaskyňa je sprístupnená v dĺžke 410 metrov.

 

Ako sa tam dostať
Parkovisko leží 1 kilometer od dediny Smolenice pri rekreačnom stredisku Jahodník, severozápadne od Trnavy v Malých Karpatoch. Vzdialenosť jaskyne od parkoviska je 1 kilometer lesnou cestou, prevýšenie 100 metrov, prístup trvá cca 20 minút. Záver chodníka je pomerne strmý so 100 schodmi, preto je vhodné počítať s 5 – 10 minútami na vydýchanie, hlavne v horúcich letných dňoch.

 

Najbližšia zastávka verejnej dopravy:
Smolenice (bus)

 

Prístup autom k jaskyni:
Z Trnavy smer Senica cez Smolenice do rekreačnej oblasti Jahodník – 20 kilometrov

 

Prehliadková trasa
Dĺžka: 450 metrov
Doba trvania: 35 minút
Priemerná teplota: 7,1 – 7,8 °C

 

 

 

Jaskyňa Driny
919 04 Smolenice
Tel.: +421/ (0)33/ 558 62 00
E-mail:
driny@ssj.sk

 

Zdroj/autor: ssj, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa