ŽELEZNICE Nový cestovný poriadok (2)

2007-12-09 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Od polnoci 9.12. začal platiť na železnici nový Cestovný poriadok 2007-2008, ktorý prinesie viaceré zmeny vo vnútroštátnej a medzištátnej doprave.



 

 

 

Železničná spoločnosť upravila grafikon podľa frekvencie cestujúcich na jednotlivých trasách a zároveň pripravila nové možnosti cestovania, najmä na vytvorenie prípojovosti  vlakov v medzištátnej a vnútroštátnej preprave. 

Medzištátna preprava

  • Novinkou je priame spojenie zo Žiliny do Moskvy. Priamy vozeň bude vedený po trase Moskva – Kyjev – Čop – Čierna nad Tisou – Košice – Žilina a späť. Cesta vlakom trvá 44 hodín a má dĺžku 2 112 km. Zo Žiliny do Moskvy a späť pôjde štyrikrát do týždňa a z Košíc do Moskvy a späť trikrát do týždňa.
  • Rýchle denné spojenie bude  na trati Budapešť – Košice – Plaveč – Krakov - Varšava novým párom vlakov Ex 382/383 „Jozef Bem“.
  • Niektoré vlaky oproti pôvodnému grafikonu vlakovej dopravy si svoju trasu predĺžia. Pôvodne vlaky 130/131 „Morávia“ jazdili na trase Bohumín – Bratislava hlavná stanica. Od nového grafikonu budú jazdiť na trase Bohumín – Bratislava hl. stanica – Budapešť  Keleti. Počas letnej sezóny bude na týchto vlakoch prepravovaný ležadlový vozeň Bratislava – Budapešť – Belehrad – Thessaloniki a späť. Zmenou prepravy tohto vozňa cez Srbsko dôjde k skráteniu času prepravy o 12-13 hodín.
  • Predĺženie  trasy bude aj u vlakov Ex 376/377 „Galileo Galilei“ o trasu z Bratislavy cez Štúrovo do Budapešti. V uvedenom páre vlakov budú prepravované   priame vozne z Budapešti cez Bratislavu do Varšavy, Krakova, Minska , Moskvy a opačne.
    Podrobnosti

Vnútroštátna preprava

  • Taktové rýchliky a IC vlaky  na trati Košice – Žilina - Bratislava zostávajú bez podstatných zmien. Cestovný čas IC vlakov sa skráti o cca 10 min. Vlak IC 500  „Kriváň“  bude prichádzať do Bratislavy hl. st. už  o 22.38 h, vlak IC 402 „Gerlach“ už o 10.40 h.
    Novinkou bude možnosť prepravy bicyklov aj vo vlakoch R 614/615 „ Zemplín“ kde bude radený vozeň s možnosťou prepravy bicykla pod dohľadom cestujúceho.
  • Nový vlak R 706 „Strážov“ s odchodom zo Žiliny o  2.40 h., príchod  Bratislava hl.st. o 5.30 h. bude zároveň  aj  prípoj na vlak SuperCity 134 „Slovenská strela“ z Bratislavy hl.st. do do Prahy - Holešovíc.
  • Trasa  vlaku R 705 „Dubeň“,  odchod z Bratislavy hl. st. 19.47 h, bude v piatok predĺžená zo Žiliny  až do Liptovského Mikuláša (príchod do  Liptovského Mikuláša o 23.58 h).
  • Nové budú 2 páry zrýchlených vlakov v úseku Trnava – Bratislava.
  • Vlak Zr 1722 „Vtáčnik“ z Prievidze odchod o 5.16 h. do Bratislavy hl. st.  príchod o 8.07 h. premávať navyše aj v sobotu, v súčasnosti  jazdí len v pracovné dni.
  • Vlak Zr 1725 „Bojnice“ z Bratislavy-Petržalky odchod o 6.35 h. do Prievidze  príchod  o 9.37 h. bude počas   mesiacov júl a august chodiť denne, počas roka v sobotu a  sviatok. Bude tak vyhovené požiadavke cestujúcich, ktorí majú záujem počas letných prázdnin  navštevovať  podujatia v Bojniciach.
  • Nedeľný vlak Zr 1874 Štúrovo – Bratislava hl.st. bude mať  upravenú časovú polohu o 150 minút skôr z dôvodu, že v jeho súčasnej trase bude vedený vlak Ex 376 „Galileo Galilei“.
  • S cieľom skvalitnenia vlakového spojenia Banská Bystrica - Bratislava dôjde na tejto trati k rozdeleniu trás súčasných priamych vlakov  Bratislava – Zvolen – Košice ( Prešov) do dvoch skupín Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica a Zvolen – Košice. Vlakmi z Bratislavy do Banskej Bystrice a obrátene budú prepravované  priame vozne Bratislava – Košice ( Prešov) – Bratislava. Priame spojenia Bratislavy Košíc a Prešova na južnom ťahu tak ostáva zachované.
  • Priame lôžkové vozne č. 11, 12 na trati Košice – Bratislava a späť, budú v novom GVD odchádzať z Bratislavy o 19.47 h vlakom R 705, s príchodom do Košíc o 6.50 h vlakom R 423. Týmto sa vytvorí po odchode posledného vlaku IC 403 z Bratislavy po dvoch hodinách ďalšie priame spojenie do Košíc.
    Podrobnosti

Železnice vypravia v novom cestovnom poriadku denne maximálne 1770 vlakov. Z toho je 11 vlakov kategórie InterCity (IC), 8 vlakov kategórie EuroCity (EC), 2 vlaky SuperCity (SC), 19 vlakov kategórie Expres (Ex), 83  rýchlikov (R), 46 zrýchlených vlakov (Zr) a 1514 osobných vlakov. 

 

Zdroj/autor: zssk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa