VÝLET Bystrianska jaskyňa

2010-01-17 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Bystrianska jaskyňa je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrovej výplne, ako aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu.



Speleoterapia sa vykonáva v Bystrianskej jaskyni už od roku 1972, v čase od mája do septembra. Detskí pacienti sa po vstupe do jaskyne so spacákmi a dekami uložia na ležadlá, odpočívajú a počúvajú rozprávky. V prípade dospelých ide o prechádzku jaskyňou spojenú s pohybovými cvičeniami. Pobyt v jaskyni v rámci speleoterapie trvá dve až tri hodiny v závislosti od zdravotníckych subjektov a prevádzkových možností jaskyne.

 

Názov: Bystrianska jaskyňa

Zadelenie: Národná prírodná pamiatka

Katastrálne územie: Bystrá, Valaská

Okres: Brezno

Geomorfologická jednotka: Nízke Tatry

Dĺžka: 2 637 metrov

Hĺbka: 95 metrov

 

Poloha jaskyne

Nachádza sa v Bystrianskom podhorí Horehronského podolia, na južnom okraji obce Bystrá, medzi Podbrezovou a Mýtom pod Ďumbierom, na južnej strane Nízkych Tatier.

Ako sa tam dostať

Vchod do jaskyne na úpätí severozápadného svahu Chodorového vrchu, v nadmorskej výške 565 metrov je od parkoviska vzdialený asi 120 metrov s minimálnym prevýšením.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy

Bystrá, jaskyňa (autobus)

Prístup autom do obce Bystrá

Z Popradu, Liptovského Mikuláša cez Liptovský Hrádok, Čertovicu smer Podbrezová – 75 kilometrov (Poprad), 50 kilometrov (Liptovský Mikuláš)

Z Banskej Bystrice cez Podbrezovú smer Tále – 40 kilometrov

Z Brezna cez Valaskú smer Tále – 12 kilometrov

Prehliadkový okruh má dĺžku 545 metrov a je takmer bez prevýšenia (20 schodov). Jaskyňa je prístupná aj pre imobilných návštevníkov. Prehliadka trvá 45 minút. Teplota v jaskyni je od 5,7 do 6,7 °C.

Jaskyňa bola vytvorená tektonicko-eróznou činnosťou a modelovaná podzemným tokom, ktorý momentálne preteká jaskynnými priestormi v hĺbke 15 až 20 metrov pod úrovňou prehliadkovej trasy. Počas prehliadky možno vidieť tri priepasti s hĺbkou okolo 20 metrov a jaskyňa je zaujímavá rôznorodosťou priestorov na prehliadkovom okruhu.

 

 

 

Kontakt

Správca: Ján Vrabec

Adresa: 977 01 Brezno

Tel.: 048 619 51 33

E-mail: bystrj@ssj.sk

 

Zdroj/autor: ssj, sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa